Search
Close this search box.

Parlamentarac Jasenko Tufekčić će otkupiti zatvorsku kaznu

Općinski sud u Sarajevu je prihvatio zahtjev federalnog delegata Jasenka Tufekčića da osmomjesečnu zatvorsku kaznu zamijeni za 24.000 maraka. On je osuđen nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Jasenko Tufekčić, delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zatražio je od Općinskog suda u Sarajevu da osmomjesečnu zatvorsku kaznu zamijeni za novčanu kaznu. Zahtjev je prihvaćen i morat će platiti 24.000 maraka. Odluka je donesena u maju 2022, a novac još nije uplaćen.

U kratkoj izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Tufekčić je rekao da ne zna da je zahtjev odobren jer ga je tek podnio. Rekao je i da i nije računao koliko će morati platiti da ostane na slobodi.

„Bajram je i ne bih sada da kvarim s tim stvarima“ kratko je rekao za CIN.

Tufekčić je osuđen u novembru prošle godine za prevaru u službi i krivotvorenje isprava. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice u iznosu većem od 35.000 maraka. Krivicu je priznao, a novac je ranije vratio.

Novinari CIN-a su prije pet godina objavili da je Tufekčić naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je koristilo ovu priču kao jedan od dokaza u optužnici protiv federalnog delegata.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

Prema optužnici, Tufekčić je od jula 2011. do aprila 2017. godine podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. Upisivao je da dolazi ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil niti položen vozački ispit.

„Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza, već je koristio automobil“, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

CIN je otkrio da je tokom dvije godine u naloge upisivao dva registarska broja, od kojih barem jedan nije pripadao automobilu kojim je dolazio. Koristio je službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno.

Novinari su tada otkrili da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini imao zakazane obaveze tokom 89 dana, ali je podnio skoro duplo više putnih naloga. Pritom uglavnom nije upisivao precizne razloge dolaska u Sarajevo, već je navodio da dolazi radi „obavljanja redovnih djelatnosti“.

Jasenko Tufekčić je već ranije osuđivan krajem 2020. godine kada je dobio tri mjeseca zatvora uvjetno jer je šest godina prije toga, dok je bio na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona 10, nezakonito zaposlio stranačku kolegicu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.