Počelo suđenje za fiktivnu nabavku kancelarijskog materijala

Uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH optužena je zbog plaćanja kancelarijskog materijala koji nikada nije isporučen.

Danas je na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) počelo suđenje Valentini Stanišić, zaposlenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT), koja je optužena za pronevjeru novca u postupku javne nabavke.

Tužilaštvo BiH tereti tridesetosmogodišnju Stanišić da je kao referentica za nabavke izdala dva naloga da se firmi „Co. Farmus Commerce d.o.o.“ iz Sarajeva isplati skoro 30.200 KM za kancelarijski materijal koji nikad nije isporučen. Prema Krivičnom zakonu BiH, za počinioca krivičnog djela nesavjesnog poslovanja koji uzrokuje šteta veću od 10.000 KM, predviđena je kazna zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

DKPT je u junu 2011. godine sa firmom „Co. Farmus Commerce“ potpisala okvirni sporazum o isporuci kancelarijskog materijala vrijedan ukupno 67.940,93 KM.

Ova firma je u posljednje četiri godine isporučila kancelarijski materijal vrijedan više od 572.000 KM za još sedam institucija, među kojima su Opština Zenica, Mnistarstvo pravde BiH i Ministarstvo civilnih poslova, stoji u CIN-ovoj bazi podataka javnih nabavki.

Prema zvaničnom registru privrednih subjekata, ravnopravni osnivači firme su Tarik Sarajlić, Kenan Pilav, Hasan Gušo i Faruk Jažić. Na registriranoj adresi u Sarajevu nikog nema, a uposlenici susjednih firmi kažu da niko odavno ne dolazi. Jedan od osnivača, Kenan Pilav, nije htio komentarisati slučaj, dok direktor Sarajlić ne odgovara na pozive.

Ni tužilaštvo ni optužena Valentina Stanišić nisu željeli komentarisati a nastavak suđenja je najavljen za 17. juni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

Lagerova roba sa greškom
Lagerova roba s greškom

Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

Greške plaćene milionima maraka

Zbog pogrešnih odluka državnog Ureda za razmatranje žalbi, institucijama i javnim preduzećima naloženo je da isplate najmanje šest miliona KM privatnim firmama.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN