Search
Close this search box.

Počeo žalbeni postupak protiv Rame Brkića

Na Sudu BiH započeo je drugostepeni postupak u slučaju Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića koji su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je započeo drugostepeni postupak protiv bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK) Rame Brkića, te Senada Šabića i Satka Kekića, kojima je krajem prošle godine izrečena višegodišnja kazna zatvora.

Brkić je osuđen na 11 godina, Šabić na 10 a Kekić na pet godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije.

Od Brkića i Šabića je oduzeto oko 200.000 KM koje su stečene krivičnim djelima i predmeti upotrijebljeni za izvršenje tih djela. Morat će platiti i sudske troškove kada se utvrdi koji je to iznos.

Tužilaštvo BiH u ovom postupku od apelacionog vijeća traži veću kaznu zatvora za Brkića dok odbrana traži smanjenje kazne, sa obrazloženjem da je nepravosnažna presuda izrečena na osnovu iskaza svjedoka koji su osumnjičeni za ista krivična djela.

Inspektori SIPA-e su neočekivano otkrili umiješanost komesara policije u trgovinu drogom, istražujući grupu koju su činili: Šabić, Kekić, Nedžad Kurtović i Zijad Muratović. Kurtović i Muratović su uoči suđenja status optuženih zamijenili statusom glavnih svjedoka i otkrili detalje o proizvodnji i prodaji droge.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) uradio je istraživanje o slučaju Rame Brkića i u dokumentarnom film otkrio detalje trgovine narkoticima. Danas su na sudu Šabić i njegova odbrana pred sudskim vijećem rekli da je taj film uticao na osuđujuću presudu. Međutim, film je objavljen nakon izricanja presude.

Bivšem policijskom komesaru 11 godina zatvora
Bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona pravosnažno osuđen za korupciju i trgovinu drogom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.