Podignuta optužnica protiv Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića

Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije optuženi su za posredovanje pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH.

Protiv visokih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu danas je podiglo optužnicu. Oni se terete za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Optuženi su još Esed Džananović, donedavni direktor u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“, Safet Bibić, uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Seid Fazlagić, vozač Amira Zukića te Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić.

Sarajlić i Kukić su potpredsjednici SDA, a optuženi su da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, te time, kako je saopćeno iz Tužilaštva, „počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem“.

Zukić je generalni sekretar ove stranke. Njemu se na teret stavlja da je zajedno sa Bibićem, Trakom i Karavdićem organizovao grupu koja je pronalazila osobe spremne da plate za posao u „Elektroprivredi“.

„Nakon toga je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće“, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Sarajlić je aktuelni poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, a Zukić zastupnik u Federalnom parlamentu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN