Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarki

Optužnica je podignuta u Hrvatskoj zbog prijetnji novinarki CIN-a u oktobru prošle godine pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Pred ovim sudom mu se već sudi po optužnici za prevaru.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je početkom aprila 2023. godine podiglo optužnicu protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Dubrovniku.

Čegar je optužen jer je ispred ovog suda novinarki dvaput ponovio da će joj iščupati grkljan. Slučaj je prijavljen lokalnoj policiji gdje je dat iskaz i predat videozapis događaja. Ukoliko je prijetnja izrečena osobi u vezi sa njenim poslom, za takvo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do pet godina.

U Dubrovniku počelo suđenje Zoranu Čegaru
Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Prijetnja se dogodila krajem oktobra 2022. godine, odnosno dva dana nakon što je CIN objavio priču o Čegarovoj imovini. On je tokom prethodnih 20 godina u službi stekao: nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke.

Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Novinari su otkrili da je dio imovine stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima pa su zbog toga pokrenuti parnični i krivični postupci pred nadležnim sudovima.

Pred Općinskim sudom u Dubrovniku Čegaru se već sudi za krivično djelo prevare.

On je optužen da je 2017. godine prevario Darka Markovića sa Mljeta, vlasnika preduzeća „Prožura“, od kojeg je uzeo automobil „Mercedes“ E-klase i gumeno plovilo koje je bilo vlasništvo preduzeća. Čegar je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH, znajući da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je i nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru jer kao visoki policijski službenik nije želio da ga povezuju sa ovim poslom.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegar je u međuvremenu zbog ovog slučaja i prijetnji novinarima CIN-a suspendovan sa funkcije šefa u Federalnoj policiji, a protiv njega je otvoren disciplinski postupak koji je obustavljen do okončanja krivičih postupaka.

U disciplinskoj tužbi Čegarovi postupci su okvalificirani kao teška povreda službene dužnosti, odnosno narušavanje javnog reda i mira te posebno nepristojno i grubo ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara u sjeni krivičnih istraga
Zbog krivičnih postupaka koji se u BiH i Hrvatskoj vode protiv šefa policije Zorana Čegara za prijetnje novinarima obustavljen je disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenuo FUP po istom osnovu.

Ovo nije prvi put da je Čegar prijavljen radi neprimjerenog ponašanja u javnosti.

Početkom prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je podnijelo krivičnu prijavu protiv Čegara zbog nasilničkog ponašanju. On je više puta udario u glavu radnika parking-firme T. C. „Baščaršija Group“ u Starom Gradu koji je policijske službenike upozorio na nepropisno parkiranje. Udaranje radnika je zabilježeno i nadzornom kamerom. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još nije donijelo odluku u vezi sa ovim slučajem.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.