Podignute optužnice protiv tri osobe zbog krivotvorenja novca

Zbog krivotvorenje novca Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnice protiv tri osobe, saopćeno je iz ove pravosudne institucije. Optužnice su podignute protiv: Z.J. (42), A.V. (44) i G.M. (47) koji su državljani Republike Srbije i nalaze se u pritvoru zadnjih deset dana.

U saopćenju je navedeno da su optužnice podignute zbog sumnje da su osobe tokom ovog mjeseca napravile dogovor da na području BiH puste u opticaj krivotvoreni novac u apoenima od po 100 KM. Novac su donijeli iz Srbije a Tužilaštvu nije poznato na koji način je novac krivotvoren. Njih troje su 18.07.2012. godine u jutarnjim satima krivotvoreni novac stavili u opticaj tako što je G.M. platila autobusnu kartu krivotvorenom novčanicom. Nakon što je ona otkrivena, radnici policije su identificirali počinitelje i prilikom pretresa njihovih iznajmljenih stanova pronašli još sedam novčanica u apoenu od 100 KM koje optuženi nisu uspjeli staviti u promet.

Optužnica ih tereti da su pribavili i stavili u opticaj lažni novac i time počinili djelo koje je po Krivičnom zakonu BiH kažnjivo zatvorskom kaznom od godine do deset godina zatvora.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, u prošloj godini je registrovano 7.048 komada krivotvorenih novčanica i kovanica KM, što je za oko 84% više nego u prethodnoj godini. Ukupna vrijednost krivotvorenih novčanica i kovanica iznosi 63.047 KM, što je manja vrijednost za oko 13% u odnosu na godinu ranije. U pogledu strukture krivotvorenih novčanica, u prošloj godini je bilo najviše krivotvorenih novčanica od po 20 KM, zatim 50 KM i 10 KM.

Kada su u pitanju kovanice, Centralna banka u prošloj godini bilježi 5.902 krivotvorena komada, odnosno 182% više nego u 2010. godini. Vrijednost krivotvorenih kovanica u 2011. godini je iznosila 24.947 KM, što je skoro pet puta više u odnosu na prošlu godinu. U pogledu apoena, najviše je krivotvorenih kovanica od 5 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN