Search
Close this search box.

Podnesena krivična prijava protiv suca Suda BiH Vlade Adamovića

Krivična prijava kojom se sudac Suda Bosne i Hercegovine Vlado Adamović optužuje za bludne radnje prošle sedmice je podnesena Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Glasnogovornik Tužilaštva Oleg Čavka potvrdio je da je podnesena prijava protiv suca ali nije mogao dati nikakve druge informacije.

On je objasnio da je MUP Kantona Sarajevo protiv suca Adamovića podnio krivičnu prijavu na zahtjev oštećene.

Adamović je odbio da komentariše slučaj.

‘Nemam komentara. Kometar će dati Tužilaštvo’, rekao je sudac.

On je također dodao: ‘Neprijatno mi je zbog svega toga’.

Adamović je optužen po članu 208. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Čavka je objasnio da ‘je to širok pojam’, i odbio je da komentariše cijeli slučaj. ‘Mislim da to znači zadovoljavanje tjelesne pohote od strane onog koji vrši bludnu radnju’, kazao je Čavka.

Trojica policijskih zvaničnika su kazali novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je krivičnu prijavu podnijela osamnaestogodišnja djevojka koja radi u jednoj sarajevskoj cvjećari.

Ukoliko sudac bude proglašen krivim mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine.

Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je rekao da ne želi komentarisati slučaj ali je dodao: ‘Ja sam čuo za to. On je poseban čovjek ako je čovjek.’

Perić je rekao da takva optužba može biti katastrofalna za sudiju.

Policijski službenici su kazali da je sudija pod imunitetom za veliki broj krivičnih djela zbog svoje pozicije ali nije zaštićen od ovakve vrste optužbi.

Četrdesetsedmogodišnji Adamović, je oženjen i otac je dvoje djece. Za sudiju Suda BiH je imenovan 2003. godine gdje radi u Odjelu za opći kriminal.

U njegovoj biografiji koja je dostupna na zvaničnoj stranici Suda BiH piše da je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao sudija Općinskog suda, Višeg suda te Okružnog vojnog suda u Zenici a zatim kao sudija Vrhovnog suda FBiH.

Adamović je osnivač i zamjenik predsjednika Udruženja sudija Federacije BiH. Jedan je od osnivača i predavača u Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH te predsjednik Komisije za izbor i imenovanje sudija u FBiH.

Kao predsjednik Udruženja sudija FBiH vodio je pregovore o načinu ustrojstva sudske vlasti u BiH što je rezultiralo, između ostalog, usvajanjem Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.