Pogledajte dokumentarni film “Policajci i(li) kriminalci”

Film je nastao u decembru 2013., nakon što je komesar Brkić nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenulo je akciju “Kastel” početkom 2010. godine. Akcija, provedena u suradnji sa policijskim agencijama, rezultirala je hapšenjem velikog broja policajaca i drugih osoba iz javnog života Unsko sanskog kantona (USK).

U januaru 2012. godine podignuta je optužnica protiv tadašnjeg komesara policije USK, Rame Brkića i još 22 osobe. Optuženi su za organizovani kriminal, trgovinu opojnim drogama, zloupotrebu položaja i primanje mita.

Dvanaestoro optuženih priznalo je krivicu. Sud BiH ih je osudio na zatvorske ili uvjetne kazne. Sedam osoba je oslobođeno a jedan je slučaj prebačen Kantonalnom sudu u Bihaću.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pratio je policijsku akciju od samog početka kao i sudski spor koji se vodio pred državnim sudom te o tome sačinio dokumentarni film.

Film je nastao u decembru 2013., nakon što je komesar Brkić nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen Ramo Brkić, bivši komesar Policije USK

Ramo Brkić, bivši komesar Policije USK-a, uhapšen je u Sloveniji nakon trogodišnjeg skrivanja od policijskih agencija. On je bio u bijegu nakon što ga je Sud BiH osudio na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i trgovine drogom te zloupotrebe položaja i korupcije.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN