Search
Close this search box.

Pokrenut postupak protiv Čovića zbog sukoba interesa

Novi saziv komisije pokrenuo je postupak četiri godine nakon spornog događaja.
Dragan Čović bi se trebao izjasniti o okolnostima na sjednici komisije (Foto: CIN)

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je pokrenula postupak utvrđivanja sukoba interesa zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragana Čovića.

Postupak je pokrenut jer je Čović 2017. godine istovremeno bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), političkog nevladinog udruženja koje je primilo budžetski novac u nedozvoljenom iznosu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je početkom 2018. godine otkrio da je HNS godinu ranije dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta, iako Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama koje iz budžeta dobijaju više od 10.000 KM godišnje.

Novac je isplaćen za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz budžetskih rezervi Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10 koje su namijenjene za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

Predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Mira Pekić je potvrdila za CIN da je odluka o pokretanju postupka donesena jednoglasno na sjednici održanoj 12. januara ove godine. Naredni korak je prikupljanje potrebnih podataka i uzimanje izjave Dragana Čovića.

„Ja se nadam da ćemo mi uspjeti vrlo brzo da idemo i dalje u postupke. Komplikovano je i sazivanje. Mi ne možemo ako nemamo kvoruma, ako, recimo, nemamo po dva čovjeka iz svakog naroda, a dogodi se da neko ne može da dođe“, rekla je Pekić.

Zbog nedostatka kvoruma su već propala dva pokušaja pokretanja postupka protiv Dragana Čovića pred Komisijom u 2018. godini. Prvi put su odsutni bili hrvatski članovi Komisije – Bariša Čolak i Borjana Krišto iz Čovićevog HDZBiH, a drugi put sjednica nije održana zbog odsustva srpskih članova Komisije.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je sastavljena od članova Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i čine je: Mira Pekić (Partija demokratskog progresa), Bariša Čolak (HDZBiH), Edin Mušić (Stranka demokratske akcije), Mijo Matanović (HDZBiH), Munib Jusufović (Stranka za bolju budućnost), Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) te direktor i zamjenik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić i Dragan Slipac.

Ukoliko Komisija utvrdi da je došlo do kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, Dragan Čović bi morao platiti novčanu kaznu i otkloniti razloge koji su doveli do sukoba interesa. Ako to ne učini, Komisija može predložiti razrješenje sa funkcije ili ga pozvati da podnese ostavku na funkciju. Zakon je ranije predviđao zabranu kandidovanja dužnosnicima za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, ali ta kaznena odredba je izbačena 2013. godine.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.