Policija uhapsila Gašija

Policija je započela obračun sa licima osumnjičenim za raketiranje preduzetnika.

Pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uhapsili su Muhameda Ali Gašija u Sarajevskom naselju Ciglane, potvrdio je Robert Cvrtak portparol Federalnog MUP-a. Njegov brat Aziz Gaši još je u bjegstvu.

Braća Gaši i još devet lica nalaze se pod istragom zbog djela iznude, lihvarstva i ugrožavanja sigurnosti. Muhamed Ali Gaši je karizmatična osoba koja je često viđana u brzoj vožnji po ulicama Sarajeva u svom crvenom sportskom Ferariju. U potrazi za Gašijem policija je pretražila oko 70 stanova.

Izet Baždarević, advokat braće Gaši je odbio komentirati navode policije govoreći da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. Također, kaže da je policija pretjerala slanjem velikog broja specijalnih policajaca kako bi uhapsili njegovog klijenta. Navodi da je Muhamed Ali Gaši pretučen. Još nije potvrđeno da li se Gaši sam predao ili je priveden silom.

Policija sumnjiči braću Gaši i njihove saradnike za iznudu novca od sarajevskih privrednika, a naročito kompanije Akova Impex, vlasnika mesne industrije Ovako.

Istraživanje o stanju malog i srednjeg biznisa u BiH koje je nedavno proveo Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u saradnji sa Prizm Research pokazuje da je svaki dvanaesti preduzetnik, koji nije uspio u biznisu, bio žrtva raketiranje lokalnih kriminalaca ili državnih službenika.

BiH se nalazi na začelju evropskih zemalja po broju malih preduzeća. Jedan od razloga jeste i problem iznude. Istraživanje koje su proveli novinari CIN-a pokazalo je da je raketiranje više izraženo u određenim područjima BiH. Također je pokazalo da su mnoge kineske prodavnica na meti reketaša.

Kriminalci često koriste iznudu kako bi držali pod kontrolom biznismene i osigurali sebi redovan priliv sredstava. Od vlasnika preduzeća, zavisno od njihove veličine, reketaši zahtijevaju isplatu od nekoliko stotina KM do daleko većih svota, pa čak i da ustupe vlasništvo nad svojom firmom. CIN je otkrio da slučajeve reketarenja vlasnici preduzeća rijetko prijavljuju policiji.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN