Policija uhapsila Gašija

Policija je započela obračun sa licima osumnjičenim za raketiranje preduzetnika.

Pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uhapsili su Muhameda Ali Gašija u Sarajevskom naselju Ciglane, potvrdio je Robert Cvrtak portparol Federalnog MUP-a. Njegov brat Aziz Gaši još je u bjegstvu.

Braća Gaši i još devet lica nalaze se pod istragom zbog djela iznude, lihvarstva i ugrožavanja sigurnosti. Muhamed Ali Gaši je karizmatična osoba koja je često viđana u brzoj vožnji po ulicama Sarajeva u svom crvenom sportskom Ferariju. U potrazi za Gašijem policija je pretražila oko 70 stanova.

Izet Baždarević, advokat braće Gaši je odbio komentirati navode policije govoreći da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. Također, kaže da je policija pretjerala slanjem velikog broja specijalnih policajaca kako bi uhapsili njegovog klijenta. Navodi da je Muhamed Ali Gaši pretučen. Još nije potvrđeno da li se Gaši sam predao ili je priveden silom.

Policija sumnjiči braću Gaši i njihove saradnike za iznudu novca od sarajevskih privrednika, a naročito kompanije Akova Impex, vlasnika mesne industrije Ovako.

Istraživanje o stanju malog i srednjeg biznisa u BiH koje je nedavno proveo Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u saradnji sa Prizm Research pokazuje da je svaki dvanaesti preduzetnik, koji nije uspio u biznisu, bio žrtva raketiranje lokalnih kriminalaca ili državnih službenika.

BiH se nalazi na začelju evropskih zemalja po broju malih preduzeća. Jedan od razloga jeste i problem iznude. Istraživanje koje su proveli novinari CIN-a pokazalo je da je raketiranje više izraženo u određenim područjima BiH. Također je pokazalo da su mnoge kineske prodavnica na meti reketaša.

Kriminalci često koriste iznudu kako bi držali pod kontrolom biznismene i osigurali sebi redovan priliv sredstava. Od vlasnika preduzeća, zavisno od njihove veličine, reketaši zahtijevaju isplatu od nekoliko stotina KM do daleko većih svota, pa čak i da ustupe vlasništvo nad svojom firmom. CIN je otkrio da slučajeve reketarenja vlasnici preduzeća rijetko prijavljuju policiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Dvostruki život policajca Čegara

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Zakonodavci sa druge strane zakona
Zakonodavci s druge strane zakona

Svaki četrnaesti parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine je osuđivan, a među njima je više od polovine povratnika u činjenju krivičnih djela.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Trgovcima glasovima iz Brčkog određen pritvor

Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću, uhapšenim u policijskoj akciji „Glasač“, određen je jednomjesečni pritvor. Hapšenje je uslijedilo nakon što su novinari CIN-a razotkrili trgovinu glasovima u Brčko distriktu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN