Policijski inspektor traži nagodbu

Priznanjem krivice nastoji izbjeći ili osigurati blažu kaznu zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv inspektora državne policije koji je nepoštivanjem pravila u saobraćaju prouzrokovao saobraćajnu nesreću od čijih je posljedica jedna osoba preminula, dok je pet osoba povrijeđeno.

Sutkinja Osnovnog suda u Zenici Aida Smajiš kaže da su u toku pregovori o priznanju krivice između inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Njegoša Poljakovića i Tužilaštva.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su odlučili da istraže slučaj Poljaković, nakon što Tužilaštvo gotovo godinu dana nakon nesreće nije učinilo ništa.

Svjedoci nesreće su za CIN izjavili da je Poljaković, u službenom vozilu, pretjecao kolonu vozila pri čemu je došao u kontakt sa vozilom iz suprotnog smjera. Vozač tog vozila je izgubio kontrolu nakon čega se sudario sa drugim vozilom. Od posljedica nesreće preminula je dvadesetdvogodišnja Amela Zahić iz Prijedora. Troje od petoro povrijeđenih ostalo je sa trajnim invaliditetom.

Poljaković je nakon nesreće izjavio da se ne osjeća krivim. Međutim, gotovo godinu dana nakon nesreće, a na temelju izjava svjedoka, Tužilaštvo se ipak odlučilo za podizanje optužnice, koju je potvrdio i sudija. Ročište je zakazano za august ove godine.

Ukoliko bude proglašen krivim Poljaković se suočava sa mogućom kaznom od jedne do osam godina zatvora. Nagodbom sa Tužilaštvom on nastoji osigurati blažu kaznu i izbjeći suđenje.

Istragu protiv Poljakovića je pokrenuo i Odjel Unutrašnje kontrole SIPA-e. Kako se navodi u dopisu koji je SIPA uputila CIN-u daljnji koraci će zavisiti od nagodbe koju on postigne sa tužilaštvom.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN