Političar Ajanović davao poslovne savjete Zorniću

Irfan Ajanović, poslanik stranke SDA u Parlamentu FBiH, izjavio je danas pred Sudom BiH da je 1997. godine savjetovao Harisa Zornića o procedurama za otvaranje benzinske pumpe u BiH.

Irfan Ajanović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH, izjavio je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine da je 1997. godine pomogao Harisu Zorniću da pokrene biznis u BiH.

Zornić (rođen kao Ljutvija Dacić), njegov brat Hamdo Dacić te njihov poslovni partner iz Turske Acik Can optuženi su za trgovinu drogom i pranje novca, zarađenog trgovinom droge.

Ajanović je objasnio da je Zornića savjetovao oko procedura za otvaranje benzinske pumpe u BiH te da je pomagao i drugim ljudima u pokretanju poslova. Zornić je odustao od gradnje pumpe, a nešto kasnije novac je uložio u gradnju hotela.

Ovaj političar je kazao da ga je sa Zornićem 1996. godine u Njemačkoj upoznala Hana Koščević. Ova Njemica je bila vlasnica restorana u Nirmbergu u kojem je, prema Ajanovićevim riječima, SDA organizirala političke tribine.

On je izjavio i da je Zornić njega i rehmetli Salema Šabića, jednog od osnivača SDA, 1996. godine vozio svojim automobilom tokom posjeta bh. dijaspori. Kazao je da se s njim ponovo susreo 1997. godine, kada je Zornić došao sa Koščevićevom u BiH, s namjerom da pokrene biznis.

Vlado Adamović, Zornićev advokat, kazao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da je Ajanovićevim svjedočenjem htio dokazati da je njegov klijent pomagao BiH, ulažući u poslove u BiH.

Pred Sudom BiH danas je svjedočio i Mirsad Kajević, trgovac autodijelovima iz Sarajeva. On je izjavio da je Haris Zornić njegovom amidži u Njemačkoj dao na čuvanje milion njemačkih maraka (DM). Prema riječima ovog svjedoka Zornić je novac zaradio u građevinskim poslovima u toj zapadnoevropskoj državi.

Kajević je izjavio da je Zornić bio jako dobar prijetelj s njegovim amidžom, koji je bio vlasnik manje građevinske firme u Njemačkoj.

Ovaj svjedok je kazao da je Zornić u Njamačkoj vodio poslove na crno, odnosno da nije plaćao porez i doprinose za radnike i da je zbog toga morao napustiti tu zemlju. Kajević je izjavio da nikada nije čuo da je Zornić trgovao drogom.

Zornić je u Njemačkoj bio osumnjičen za utaju poreza i doprinosa. Položio je kauciju kako bi izbjegao odlazak u pritvor, pobjegavši zatim u BiH i promijenivši ime.

Iako je njeno svjedočenje bilo najavljeno za danas, na sudu se nije pojavila Hasiba Agić, poznata pjevačica narodne muzike. Ona će biti ponovo pozvana na sljedeće ročište, 15. maja, kada će svjedočiti Nedžad Hodžić i Hase Tirić.

Tužilaštvo BiH je protiv ove trojke podiglo optužnicu 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Zornića i Hamdu Dacića za trgovinu drogom. Acik Can i Dacić su optuženi za pranje između pet i šest miliona KM. Novac je uložen u izgradnju Hotela Exclusive u Rajlovcu kod Sarajeva. U optužnici se navodi da je vlasnik Hotela preduzeće Majorka koje su 2002. godine osnovali Zornić i Can kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je ovaj hotel finansiran novcem stečenim prodajom droge.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN