Search
Close this search box.

Pomilovanje za korupciju

Predsjednik FBiH Živko Budimir, protiv kojeg se vodi istraga zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, pomilovao je Ivicu Čobanca, osuđenog zbog zloupotrebe položaja.

Ivica Čobanac, bivši direktor Javnog poduzeća Hercegbosanske šume d.o.o., Kupres (JP HBŠ), osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na 18 mjeseci zatvorske kazne neće otići u zatvor. To mu je omogućio predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir, koji mu je dao pomilovanje prije dva mjeseca. Predsjedničkim aktom milosrđa Čobancu je zatvorska kazna zamIjenjena uvjetnom osudom s periodom kušnje od tri godine, što znači da u zatvor neće otići ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Čobanac je jedna od četiri osobe koje su odlukom predsjednika Budimira pomilovane u toku ove godine. Prema podacima iz Službenih novina FBiH pomilovani su i Dragan Vasiljević, osuđen zbog ubojstva na šest godina zatvorske kazne, Miran Voljevica, osuđen zbog razbojništva i teške krađe na četiri godine i 11 mjeseci zatvora te Merica Adamović, osuđena zbog obmane pri dobivanju kredita na godinu zatvora. Budimirovom odlukom o pomilovanju, Vasiljeviću je smanjena zatvorska kazna za šest mjeseci, Voljevici za četiri mjeseca, a Ademović je umjesto zatvorske kazne dobila uvjetnu osudu s rokom od dvije godine.

Prema navodima iz presude koju je u decembru 2012. godine izrekao Vrhovni sud FBiH, Čobanac je osuđen za koruptivno djelo. Njemu je presuda izrečena jer je kao direktor JP HBŠ d.o.o. Kupres protivno odlukama Upravnog odbora u toku 2000. odobrio otpis trećine duga koje je poduzeće Finvest d.o.o. Drvar imalo prema ovom javnom poduzeće. Dug je iznosio 2,4 miliona maraka. Također, s istim poduzećem Čobanac je sklopio i nepovoljan ugovor o kupoprodaji drvnih sortimenata u iznosu od 2,7 miliona maraka. Ugovor je sklopljen bez odobrenja Upravnog odbora.

Čobanac je u pritvoru proveo mjesec dana u 2004. godini. U trenutku izricanja pomilovanja nalazio se na slobodi. Kantonalni sud u Livnu, koji je vodio prvostepeni postupak, dao je suglasnost na zahtjev o pomilovanju uz obrazloženje da je optuženik bio korektan prema sudu u toku kaznenog postupka, te da mu se obitelj nalazi u teškoj materijalnoj situaciji.

Ova pomilovanja izrečena u februaru i martu 2014. prva su pomilovanja koja je Budimir dao nakon što je prošle godine u aprilu uhićen zbog sumnje na zloupotrebu položaja prilikom davanja pomilovanja. Budimir je tada proveo mjesec dana u pritvoru dok je trajala istraga koju je vodilo državno tužilaštvo. Krajem prošle godine je podignuta optužnica, ali se Sud BiH proglasio nenadležnim za postupanje i predmet je proslijeđen kantonalnom tužilaštvo u Sarajevu.

Prema navodima iz tog tužilaštva ovaj krivični predmet je u završnoj fazi i uskoro bi se trebala donijeti i tužilačka odluka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.