Search
Close this search box.

Pomoćnica direktora IDDEEA-e varala naknadama

Službenici SIPA-e podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv pomoćnice direktora IDDEEA-e Azre Muftić zbog prevare u službi.

Azra Muftić, pomoćnica direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), sumnjiči se da je prevarom oštetila budžet Bosne i Hercegovine (BiH) za skoro 13 hiljada konvertibilnih maraka.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj u kojem je navedeno da je od jula 2018. do septembra 2019. godine Muftić nezakonito koristila naknadu za odvojeni život i troškove prevoza.

Nakon imenovanja na mjesto pomoćnice direktora IDDEEA-e u Banjoj Luci ona je odjavila prebivalište iz ovog grada i prijavila se kod prijateljice u Sarajevu. Zakup tog stana je plaćan iz državnog budžeta. Službenici SIPA-e su utvrdili da Muftić nije živjela na sarajevskoj adresi, već u Banjoj Luci.

Iz IDDEEA-e su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u pisanom odgovoru rekli da nemaju zvaničnih informacija o počinjenom krivičnom djelu protiv njihove uposlenice i da još uvijek nemaju uvid u izvještaj koji je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH.

Prevare federalnih parlamentaraca

Centar za istraživačko novinarstvo je ranije pisao o federalnim parlamentarcima koji su varali naknadama za odvojeni život, zakupom stanova i troškovima prevoza.

Novinari CIN-a su otkrili da su delegati i zastupnici od početka 2015. godine ugovarali kirije za stanove kod prijatelja ili rodbine, a pojedini su imali i vlastite stanove. Za te benefite Parlament Federacije BiH je za četiri godine izdvojio više od tri miliona maraka.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu
Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

CIN je pisao i o bivšem dopredsjedavajućem Federalnog parlamenta Jasenku Tufekčiću. On je, koristeći se netačnim podacima, pravdao troškove prevoza iz Livna u Sarajevo. U putne naloge je upisivao lažne podatke i na taj način za dvije godine naplatio najmanje 28 hiljada maraka.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

Federalna uprava policije je Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) dostavila dokumentaciju o prevarama delegata Doma naroda Federalnog parlamenta i sekretar Doma Izmir Hadžiavdić je podnio krivičnu prijavu protiv Jasenka Tufekčića.

Tužilaštvo KS ni tri godine nakon CIN-ovih priča nije pokrenulo nikakve aktivnosti, a predmeti su i dalje u radu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.