Search
Close this search box.

Poništena odluka o oslobađanju Dacića

Apelaciono vijeće Suda suda Bosne i Hercegovine poništilo odluku o puštanju na slobodu braće Dacić i njihovog poslovnog partnera Cana zbog opasnosti od njihovog bjekstva iz BiH.

Sud BiH je prethodno 5. januara odlučio da trojicu optužernih za organizirani kriminal, odnosno za trgovinu drogama i pranje novca pusti iz pritvora uz kauciju u nekretninama od preko milion KM.

Vijeće u obrazloženju odluke navodi da je nastavak pritvora nužan jer ponuđeni iznos jemstva ne garantuje da će Dacići i Can učestvovati u nastavku suđenja. Ocjenjeno je da postoji realna opasnost da bi trojica optuženika mogla pobjeći bez velikih teškoća.

Naime Vijeće, uz ostalo, navodi da optuženi Haris Zornić i Hamdo Dacić imaju, pored državljanstva BiH, i državljanstvo Crne Gore, te da im ideja bjekstva nije strana. Naime Zornić je i pored položenog jemstva u Njemačkoj, za krivično djelo za koje je procesuiran u toj zemlji, pobjegao u BiH i promijenio ime i prezime. Hamdo Dacić je pobjegao sa izdržavanja kazne u Italiji.

Optuženi Acik Can je državljanin Turske i Republike Srbije i uopšte ne posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine. Naime, zemlje čiji su oni državljani ne izručuju svoje državljane, te bi bjekstvom optuženih na njihove teritorije postali nedostupni organima krivičnog gonjenja Bosne i Hercegovine, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog vijeća.

Proces pred Sudom BiH protiv Dacića, Zornića i Cana počeo 21. januara prošle godine. Prema optužnici braća Dacić su organizirali zločinačku organizaciju 1998. godine kojoj je za kratko vrijeme pristupio veliki broj osoba. Oni su angažirali osobe za prevoz, skladištenje, čuvanje i prodaju heroina. Dacići su optuženi da su zajedno sa Canom 28. januara 2002. godine u Sarajevu osnovali preduzeće Majorka, isključivo radi legalizacije miliona zarađenih u kriminalnim poslovima sa drogom. Prema navodima optužnice, preduzeće Majorka Sarajevo podnijelo je u nekoliko navrata BOR banci d.d. Sarajevo zahtjev za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu od preko 1.000.000 KM, kao bi prikrili stvarne izvore finansiranja izgradnje hotela Exclusive u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac. Ova trojka sumnjiči se za pranje između 5 i 6 miliona KM zarađenih od trgovine drogom.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio u februaru prošle godine priču o imperiji Dacića.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.