Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica protiv Jasenka Tufekčića

Delegat Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić je optužen za zloupotrebu naknade za troškove prevoza, o čemu je CIN pisao prije pet godina.

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv delegata i bivšeg dopredsjedavajućeg u Domu naroda Federalnog parlamenta Jasenka Tufekčića iz Livna zbog prevare u službi i krivotvorenja službene isprave.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ga tereti da je od jula 2011. do aprila 2017. godine podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. Saopćeno je da je u naloge upisivao da dolazi ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao svoj automobil niti položen vozački ispit.

„Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza već je koristio automobil stranke i za putne naloge koje je podnio parlamentu isplaćeno mu je oko 40 hiljada maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije BiH“, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je koncem 2017. godine objavio da je Tufekčić od Parlamenta naplaćivao gorivo i dnevnice za troškove putovanja od Livna do Sarajeva, unoseći netačne podatke u putne naloge. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila, od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu. Koristio je službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno.

Novinari su tada otkrili da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini imao zakazane obaveze tokom 89 dana, ali je podnio skoro dvostruko više putnih naloga. Pritom, uglavnom, nije upisivao precizne razloge dolaska u Sarajevo, već je navodio da dolazi radi „obavljanja redovnih djelatnosti“.

Jasenko Tufekčić je krajem 2020. godine osuđen na tri mjeseca zatvora uvjetno jer je šest godina prije toga nezakonito, dok je bio na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona 10, zaposlio stranačku kolegicu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN