Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica protiv Josipa Tomića

Bivši direktor NTF-a se tereti da je ovu firmu oštetio za preko milion KM.

Općinski sud u Metkoviću potvrdio je 17. maja 2010. godine optužnicu protiv Josipa Tomića, bivšeg direktora Naftnih Terminala Federacije (NTF) u Pločama. Optužnicu je podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću sredinom decembra 2008. godine, nakon čega je Tomić uložio prigovor. Nakon dodatne istrage odvjetništvo je podnijelo dopunjenu optužnicu, a sud je Tomićev zahtjev odbio kao neosnovan.

Tomić se tereti za sklapanje štetnog ugovora i nesavjesno poslovanje. On je u oktobru 2006. godine britanskoj firmi Deltagrip dao u najam skladište za naftu po daleko nižoj cijeni od ostalih klijenata. U prvobitnoj optužnici je iznos štete za period od 13 mjeseci procijenjen na preko 580.000 KM. Na zahtjev Jure Kežića, zamjenika općinskog državnog odvjetnika, sud je prihvatio da se iznos štete poveća na blizu 850.000 KM za period od 18 mjeseci.

Osim toga, u optužnici je navedeno da je Tomić u 2006. i 2007. godini sa dobavljačima ugovarao kupovinu opreme po znatno većim cijenama od tržišnih. Na taj način je oštetio NTF za oko 240.000 KM.

Protiv ovog rješenja Općinskog suda u Metkoviću nije moguće uložiti žalbu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.