Potvrđena optužnica protiv Senaida Begića

Općinski sud u Zenici je potvrdio optužnicu protiv Senaida Begića, federalnog parlamentarca i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i Omera Avdakovića, šefa finansija Zavoda, zbog zloupotrebe položaja i prevara u službi, o čemu je CIN ranije pisao.

 

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) optužnicom tereti Senaida Begića da je kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nezakonito zapošljavao, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza, nepropisno omogućavao pacijentima refundaciju troškova liječenja u inostranstvu i kupovao skupocjene mobitele bez pokrića.

Zavod za rastrošnost

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Zenici 30. aprila ove godine. Sva djela koja mu stavlja na teret dešavala su se između 2012. i 2016. godine − dok je bio direktor Zavoda. Pored njega optužen je i Omer Avdaković. On se tereti da je kao šef finansija ove zdravstvene institucije naložio isplatu naknada članovima Upravnog odbora Zavoda od oko 200 KM iako su oni već tada bili razriješeni dužnosti.

Skupe neefikasne komisije
Faris Gavrankapetanović - sam svoj supervizor
Naknade za političke komisije

Prema optužnici, Begić je odmah po preuzimanju mandata direktora Zavoda protuzakonito zaposlio radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama. Zaposlena osoba nije bila diplomirani ekonomista kako je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Također, na mjesto glavnog knjigovođe je zaposlio radnicu koja nije ispunjavala uvjete propisane konkursnom procedurom.

Nadalje, u optužnici je navedeno da je Begić priložio lažnu adresu kako bi ostvario pravo na naknadu troškova prevoza. Iako je živio u Zenici, on je kao adresu prebivališta prijavio adresu u Matuzićima kod Doboja. Od marta 2012. do novembra 2013. godine iz Zavoda je tako protupravno naplatio 8.206 KM.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu

Begića Tužilaštvo tereti da je 2014. godine osiguraniku Zavoda omogućio liječenje i refundaciju troškova u Ljubljani iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu. Potvrdu su trebali izdati klinički centri u Sarajevu ili Tuzli, što osiguranik nije imao, ali je ipak preko Zavoda refundirao preko 3.000 KM. Iste godine je sebi i još šesterici kolega na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani.

Tužilaštvo ZDK ga tereti da je u posljednje dvije godine mandata pribavljao ličnu korist, zloupotrebljavajući i službeno vozilo Zavoda. On je u putne naloge upisivao netačne podatke o: početnom i završnom stanju kilometar-brojila, relaciji kretanja i zadržavanja vozila, kvarovima na vozilu u toku vožnje te utrošku goriva i maziva.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima

Begić je trenutno zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke.

CIN ranije pisao o Begiću

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije dvije godine pisao o Begićevim zloupotrebama dok je bio na čelu zeničkog zavoda. Novinari su otkrili da je koristio novac Zavoda za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada. Nakon CIN-ovog teksta Tužilaštvo ZDK je počelo provjeravati Begićev rad u Zavodu.

Begić je kao član SDP-a u tom periodu bio zastupnik u Skupštini ZDK a prije izbora 2014. godine je zapošljavao mlade simpatizere i članove Stranke kao pripravnike. Iste godine povećao je i plaće svojim najbližim saradnicima, između ostalog i Avdakoviću, drugooptuženom u ovom predmetu. Kako bi prikrio prevelike troškove, iste godine je Upravni odbor uzeo 457.000 maraka iz tekućih rezervi i novca namijenjenog pacijentima koji se liječe van kantona.

Njih dvojica su prije dvije godine novinarima CIN-a rekli da je sve transparentno i u skladu sa zakonom.

„Ja se ne bojim jer sam čist i pred sobom i pred Bogom“, rekao je tada Begić.