Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica protiv Senaida Begića

Općinski sud u Zenici je potvrdio optužnicu protiv Senaida Begića, federalnog parlamentarca i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i Omera Avdakovića, šefa finansija Zavoda, zbog zloupotrebe položaja i prevara u službi, o čemu je CIN ranije pisao.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) optužnicom tereti Senaida Begića da je kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nezakonito zapošljavao, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza, nepropisno omogućavao pacijentima refundaciju troškova liječenja u inostranstvu i kupovao skupocjene mobitele bez pokrića.

Zavod za rastrošnost
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić je koristio novac ove ustanove za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Zenici 30. aprila ove godine. Sva djela koja mu stavlja na teret dešavala su se između 2012. i 2016. godine − dok je bio direktor Zavoda. Pored njega optužen je i Omer Avdaković. On se tereti da je kao šef finansija ove zdravstvene institucije naložio isplatu naknada članovima Upravnog odbora Zavoda od oko 200 KM iako su oni već tada bili razriješeni dužnosti.

Skupe neefikasne komisije
Dolaskom Eseda Radeljaša na mjesto predsjedavajućeg Upravnog odbora sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja utrostručen je broj komisija u ovoj ustanovi, a njihovim članovima je za tri godine iz budžeta isplaćeno više od 580.000 KM.
Faris Gavrankapetanović - sam svoj supervizor
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je bio član deset komisija u ovoj ustanovi. Uz direktorsku plaću od oko 4.800 KM, u komisijama je zarađivao u prosjeku 2.000 KM mjesečno.
Naknade za političke komisije
Vlada Kantona Sarajevo je formirala četiri komisije za koje je iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja potrošeno više od 250.000 KM. Komisije nisu podnosile izvještaje o radu i njihovi članovi su birani po političkoj liniji.

Prema optužnici, Begić je odmah po preuzimanju mandata direktora Zavoda protuzakonito zaposlio radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama. Zaposlena osoba nije bila diplomirani ekonomista kako je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Također, na mjesto glavnog knjigovođe je zaposlio radnicu koja nije ispunjavala uvjete propisane konkursnom procedurom.

Nadalje, u optužnici je navedeno da je Begić priložio lažnu adresu kako bi ostvario pravo na naknadu troškova prevoza. Iako je živio u Zenici, on je kao adresu prebivališta prijavio adresu u Matuzićima kod Doboja. Od marta 2012. do novembra 2013. godine iz Zavoda je tako protupravno naplatio 8.206 KM.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu
Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Begića Tužilaštvo tereti da je 2014. godine osiguraniku Zavoda omogućio liječenje i refundaciju troškova u Ljubljani iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu. Potvrdu su trebali izdati klinički centri u Sarajevu ili Tuzli, što osiguranik nije imao, ali je ipak preko Zavoda refundirao preko 3.000 KM. Iste godine je sebi i još šesterici kolega na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani.

Tužilaštvo ZDK ga tereti da je u posljednje dvije godine mandata pribavljao ličnu korist, zloupotrebljavajući i službeno vozilo Zavoda. On je u putne naloge upisivao netačne podatke o: početnom i završnom stanju kilometar-brojila, relaciji kretanja i zadržavanja vozila, kvarovima na vozilu u toku vožnje te utrošku goriva i maziva.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

Begić je trenutno zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke.

CIN ranije pisao o Begiću

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije dvije godine pisao o Begićevim zloupotrebama dok je bio na čelu zeničkog zavoda. Novinari su otkrili da je koristio novac Zavoda za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada. Nakon CIN-ovog teksta Tužilaštvo ZDK je počelo provjeravati Begićev rad u Zavodu.

Begić je kao član SDP-a u tom periodu bio zastupnik u Skupštini ZDK a prije izbora 2014. godine je zapošljavao mlade simpatizere i članove Stranke kao pripravnike. Iste godine povećao je i plaće svojim najbližim saradnicima, između ostalog i Avdakoviću, drugooptuženom u ovom predmetu. Kako bi prikrio prevelike troškove, iste godine je Upravni odbor uzeo 457.000 maraka iz tekućih rezervi i novca namijenjenog pacijentima koji se liječe van kantona.

Njih dvojica su prije dvije godine novinarima CIN-a rekli da je sve transparentno i u skladu sa zakonom.

„Ja se ne bojim jer sam čist i pred sobom i pred Bogom“, rekao je tada Begić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.