Potvrđena optužnica protiv sutkinje iz Prijedora

Drena Marin, sutkinja Okružnog suda u Prijedoru, suspendovana je zbog optužnice koja je tereti da je počinila krivično djelo povreda zakona od strane sudije. Svoju sestru je postavljala za advokaticu po službenoj dužnosti i omogućila joj pribavljanje koristi.

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Drene Marin, sutkinje Okružnog suda u Prijedoru, koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske (RS). Ona je suspendovana i neće moći raditi posao sudije od 26. jula 2021. pa do okončanja krivičnog postupka.

Tužilaštvo tereti Marin da je kao sutkinja Osnovnog suda u Prijedoru u sudskim predmetima postavljala svoju sestru Sandu Zubanović za advokaticu po službenoj dužnosti i na taj način joj osigurala zaradu, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u junu ove godine.

Kažnjeni napredovali u pravosuđu
Najmanje 14 sudija i tužilaca su, bez obzira što su pravili propuste u radu, napredovali na bolje radno mjesto ili su obnovili mandat na rukovodećoj poziciji.

Novinari CIN-a su otkrili da je protiv Marin zbog iste stvari 2018. godine vođen i disciplinski postupak. Tada je utvrđeno da je kao sutkinja Osnovnog suda za advokata po službenoj dužnosti postavila sestru u najmanje osam predmeta koja je tako zaradila nešto više od 4.000 KM.

Tokom tog postupka Marin se pravdala da nije bilo sukoba interesa jer ona nije radila na predmetima koje je dodijelila sestri i da se sa njom nije ni susretala u sudnici. Međutim, disciplinska komisija nije imala razumijevanje za njeno obrazloženje pa ju je kaznila umanjenjem plaće za 20 posto na tri mjeseca – što ukupno iznosi oko 1.900 KM.

Sutkinja Marin je kaznu platila odjednom i nije čekala da joj se odbija od plaće. Novinarima CIN-a je kazala da je disciplinski postupak utjecao na nju, ali ne i na njenu karijeru jer je prije okončanja postupka unapređena za sudiju Okružnog suda u Prijedoru.

Republičko javno tužilaštvo RS je podiglo optužnicu protiv Marin 9. jula, a Okružni sud Banja Luka ju je potvrdio sedam dana kasnije. Ročište za izjašnjavanje o krivici zakazano je za 9. august 2021.

Prema Krivičnom zakonu RS za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca zaprećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine donijela je prošle sedmice odluku kojom se sutkinja Marin suspendira do okočanja sudskog postupka.  

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN