Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica zbog „plate u koverti“

Tužilaštvo tereti tuzlanske privrednike da su utajili oko 190.000 KM poreza isplaćujući plate u koverti, o čemu je CIN pisao prošle godine.
Novinari CIN-a su ispred kancelarije Zlate Avdagić snimili radnike koji su došli po koverte s novcem (Foto: CIN)

Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Abdulaha Avdagića, njegove supruge Zlate Avdagić, firmi RIVA i „Robni terminal“ te uposlenica ovih firmi zbog sumnje na utaju poreza. Kantonalno tužilaštvo u Tuzli ih tereti da su radnicima vršili isplatu plata naruke čime su od juna 2021. do novembra 2022. godine utajili oko 190.000 KM poreza.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je sredinom 2023. godine pisao kako Avdagići radnicima godinama dijele novac u kovertama.

Radnici zarobljeni u plavim kovertama
Tuzlanski privatnik Abdulah Avdagić radnicima godinama dijeli novac u kovertama. Radnici tvrde da je u njima plata na koju nisu plaćene dažbine, poslodavac da je to poklon, a tužilaštvo provjerava navode o utaji poreza.

Novinari su razgovarali sa devet Avdagićevih radnika koji su ispričali kako su godinama dobijali dio plate u kešu, a dio na račun u banci. U novinarima ustupljenim mjesečnim obračunima plata za radnike firmi RIVA i „Robni terminal“ navedene su rubrike: Dogovorena plata, Isplata preko banke i Koverta. Iznosi preko banke i u koverti u zbiru daju dogovorenu platu.

Ipak, Damir Alagić, advokat porodice Avdagić, tada je u razgovoru tvrdio da njegovi klijenti nisu isplaćivali platu u koverti, nego da su davali poklone koji se ne oporezuju.

„Milioneri koji imaju ljude na minimalcu – da im daju poklon svaki mjesec – to je van svake pameti. To nije poklon, to je plata u koverti“, rekao je tada novinarima jedan od bivših radnika RIVA-e Emir Baraković.

Istraga zbog “plate u koverti”
Tužilaštvo istražuje tuzlanske privatnike koji su radnicima isplaćivali dio plate u koverti zbog sumnje na utaju poreza, o čemu je CIN ranije pisao.

Poslovi Abdulaha Avdagića i ranije su bili tema istražnih organa. Carinska uprava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ga je početkom 2000-ih u tri navrata prijavljivala Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) kao direktora „Rive komerc“ zbog šverca cigaretama „Ronhill“ i „Boss“ u poratnim godinama.

On je poricao šverc i tokom istrage tvrdio da ne poznaje vozače koji su prevozili cigarete iako je na dokumentima pisalo da je njegova firma uvoznik. Tužilaštvo USK je nakon sedam godina odustalo od istrage protiv Avdagića zbog nedostatka dokaza.

Firma „Robni terminal“ od 2008. godine Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine iznajmljuje parking i kancelarije za carinski terminal. Prema podacima UIOBiH, od 2010. do 2020. godine na najmu prostora ova firma je zaradila 8,5 miliona maraka.

Porodica Avdagić – Abdulah, Zlata i kćerka Amila − vlasnici su i rukovodioci nekoliko kompanija u BiH i Hrvatskoj. Bave se: transportom, distribucijom, veleprodajom, maloprodajom, iznajmljivanjem nekretnina, a imaju i desetine kioska širom BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.