Search
Close this search box.

Istraga zbog “plate u koverti”

Tužilaštvo istražuje tuzlanske privatnike koji su radnicima isplaćivali dio plate u koverti zbog sumnje na utaju poreza, o čemu je CIN ranije pisao.
FOTO: Dženat Dreković (CIN)

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je pokrenulo istragu protiv Abdulaha Avdagića, vlasnika RIVA-e i „Robnog terminala“, njegove supruge Zlate Avdagić te uposlenica ovih firmi zbog sumnje na utaju poreza.

Istraga je pokrenuta nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako Avdagići radnicima godinama dijele novac u kovertama.

“Ova istraga je otvorena u maju 2023. godine i ona je u završnoj fazi“, rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, dodavši da će uskoro biti donesena tužilačka odluka u ovom predmetu.

On kaže da su istragom obuhvaćene i dvije uposlenice iz računovodstva firmi koje su pomagale Avdagićima u izvršenju krivičnog djela, odnosno „vršile ispłatu ovih plata naruke”.

Tužilaštvo je do sada saslušalo više od 30 svjedoka te iz njihovih iskaza i materijalne dokumentacije obezbijedilo dokaze da je od juna 2021. do novembra 2022. godine na ovaj način utajeno oko 190.000 KM poreza.

Radnici zarobljeni u plavim kovertama
Tuzlanski privatnik Abdulah Avdagić radnicima godinama dijeli novac u kovertama. Radnici tvrde da je u njima plata na koju nisu plaćene dažbine, poslodavac da je to poklon, a tužilaštvo provjerava navode o utaji poreza.

Porodica Avdagić – Abdulah, Zlata i kćerka Amila vlasnici su i rukovodioci nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj. Bave se: transportom, distribucijom, veleprodajom, maloprodajom, iznajmljivanjem nekretnina, a imaju i desetine kioska širom BiH.

Novinari CIN-a su razgovarali sa devet Avdagićevih radnika koji su ispričali kako su godinama dobijali jedan dio plate u kešu, a jedan dio na račun u banci. U novinarima ustupljenim mjesečnim obračunima plata za radnike firmi RIVA i „Robni terminal“ navedene su rubrike: „Dogovorena plata“, „Isplata preko banke“ i „Koverta“. Iznosi preko banke i u koverti u zbiru daju dogovorenu platu.

Ipak, Damir Alagić, advokat porodice Avdagić, tada je u razgovoru tvrdio da njegovi klijenti nisu isplaćivali platu, nego da su davali poklone koji se ne oporezuju.

„Milioneri koji imaju ljude na minimalcu – da im daju poklon svaki mjesec – to je van svake pameti. To nije poklon, to je plata u koverti“, rekao je tada novinarima jedan od bivših radnika RIVA-e Emir Baraković.

Kaže da je na račun dobijao 1.300, a naruke 500 KM plate: „Za život ti je potreban novac – moraš platiti račune, moraš jesti, moraš živjeti. Iz tog razloga, ne samo ja, nego svi drugi ljudi pristanu na tu platu u koverti. Jednostavno, nemaš drugog izbora“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.