Search
Close this search box.

Povučena optužnica protiv Radeljaša

Optužnicu za zloupotrebu službenog položaja protiv bivšeg ministra privrede BPK-a Eseda Radeljaša podiglo je kantonalno tužilaštvo početkom ove godine.
Vila u vlasništvu Admira Radeljaša je sagrađena na vodnom dobru rijeke Drine. U procesu dobijanja odobrenja za gradnju odlučivalo je Ministarstvo privrede BPK-a na čijem je čelu njegov otac Esed. (Foto: CIN)

Kantonalno tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) povuklo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, bivšeg ministra privrede u ovom kantonu.  Optužnica je podignuta početkom ove godine zbog sumnje da je ministar počinio krivično djelo jer je odugovlačio sa izdavanjem rješenja o dodjeli kontrolnog veterinarskog broja Mljekari “Milgor” iz Goražda. Zbog toga mljekara nije mogla da radi.

“Odugovlačio je sa davanjem rješenja o dodjeli kontrolnog veterinarskog broja na koje je bio obavezan, iako su za to ispunjeni uslovi i nema smetnji izdavanju rješenja. To je i utvrđeno nakon obavljenog pregleda od strane nadležne komisije”, izjavio je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kantonalni tužilac Mirsad Bilajac koji je vodio postupak.

Tužilaštvo je na osnovu podataka iz Mljekare napravilo procjenu da joj je načinjena šteta u iznosu od 28.674 KM jer nije mogla zaključiti ugovore sa budućim radnicima niti sa dobavljačima sirovina za proizvodnju.

U toku suđenja koje je počelo prije tri mjeseca sudski vještak ekonomske struke Dragica Gavrilović je napravila nalaz u kojem je, uz ostalo, navela da u spornom periodu od 17.12.2015. do 6.1.2016. godine Mljekara nije imala ugovor za nabavku sirovina mlijeka pa nije bilo proizvodnje niti su imali proizvodnih radnika. Prema mišljenju vještaka to znači da se prozvodnja u ovom periodu nije mogla ni organizovati, tako da nije bilo osnovnih elemenata na osnovu kojih se može odrediti iznos izmakle dobiti. Gavrilović je zaključila da za Mljekaru u navedenom periodu nije bilo izvjesno da će ostvariti bilo kakvu korist pa time nije pretrpjela ni štetu.

Tužitelj Bilajac kaže da zbog rezultata vještačenja tužilaštvo nije imalo drugu mogućnost nego povući optužnicu. “Imate radnju i posljedicu. Ako se  ne ostvari oboje, nemamo krivičnog djela.”

Tužilac kaže da rukovodstvo Mljekare može nastaviti parnični postupak koji su u međuvremenu pokrenuli protiv BPK-a radi naknade štete, ali da će biti teško pobiti nalaze vještaka.

Direktorica “Milgora” Leila Hrelja je potvrdila da je ta parnica u toku, ali da razmišlja hoće li je nastaviti, s obzirom na situaciju sa krivičnim postupkom. Ona kaže da su četiri mjeseca čekali kontrolni veterinarski broj koji izdaje Ministarstvo privrede BPK-a, a da su u ta četiri mjeseca imali razne troškove. Ona smatra da vještak nije dobro procijenio stvari.

Radeljašev advokat Esad Mumunović kaže da nije iznenađen ovakvim rješenjem sudskog spora i da je bio tužilac, ne bi ni počinjao ovakav proces.

Odlukom Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Esed Radeljaš je prije dva mjeseca smijenjen sa pozicije ministra privrede i trenutno je kandidat za načelnika Općine Goražde.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.