Predložen pritvor za šest uhapšenih osoba u akciji „Bos“

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba koje su jučer uhapšene u okviru akcije kodnog naziva „Bos“. Tužilaštvo je nakon ispitivanja uputilo prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana, za osumnjičene sa inicijalima: A.S, K.S, A.S, I.S, J.K, i D.S. Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su braća Anes i Ismet Sadiković te njihov otac Kasim.

Kasim Sadiković je vlasnik kompanije „Sa Tours“ koja se bavi organizacijom šoping tura do Turske. U njegovom kamionu, u kojem je prevožena tekstilna roba, turska policija je 2004. godine pronašla 13 kilograma heriona.

Pritvor je predložen jer postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih. Kako se navodi u saopćenju iz Državnog tužilaštva, optuženi posjeduju dvojno državljanstvo i postoji bojazan da bi, ukoliko se nađu na slobodi, mogli napustiti BiH. Na taj način bi osumnjičeni postali nedostupni pravosuđu BiH. Također, postoji i opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, utjecajem na svjedoke, mogli ometati krivični postupak, ponoviti isto krivično djelo te nastaviti sa dovršenjem započetih krivičnih djela.

Pripadnici SIPA-e su uhapsili sedam članova organizovane kriminalne grupe koja je u prvoj polovini ove godine utajila najmanje 3,5 miliona KM, a sumnja se da carinske i poreske prevare rade već nekoliko godina. Hapšenje je obavljeno u sklopu policijske akcije kodnog naziva „Bos“, koja je posljednja dva dana provođena na području Sarajeva, Brčkog, Gradačca, Banje Luke, Trnova i Doboj-Juga.

U okviru akcije su pretresene 34 lokacije na području spomenutih bh. gradova. Tom prilikom su službenici SIPA-e zaplijenili finansijskoposlovnu dokumentaciju, mobilne telefone, telefonske kartice, vatreno oružje, računarsku i drugu opremu koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih krivičnih djela. U jednom od sefova je prilikom pretresa pronađeno oko 100.000 KM.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su ranije pisali o tome (link) kako se pojedine autoprijevozničke kompanije iz BiH koriste za transport droge iz Turske, na Balkan i dalje prema zapadnoj Evropi.

Objavljeno: 14.9.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN