Predsjedavajući Nezavisnog odbora podnio ostavku

Žiko Krunić je dao ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio Zakon o sukobu interesa BiH.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Žiko Krunić je podnio neopozivu ostavku na ovo mjesto nakon što je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila da je on, osim u Odboru radio i u Rudniku i Termoelektrani „Ugljevik“ (RiTE). To je zabranjeno Zakonom o sukobu interesa BiH i predstavlja tzv. nespojivost funkcija. Komisija ga je kaznila novčano i uvjetovala podnošenjem ostavke na jednu od ove dvije funkcije u roku od 30 dana.

Predsjedavajući i član Nezavisnog odbora u sukobu interesa
Žiko Krunić nije smio istovremeno biti predsjedavajući Parlamentarnog odbora za civilni nadzor nad policijom i direktor Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“, utvrdila je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Krunić je ostavku napisao isti dan, navodeći da to čini zbog „opstrukcije u nadzornim organima da se utvrdi odgovornost za napad na predsjednika Vlade Republike Srbije koji se dogodio u Memorijalnom centru „Potočari“ 2015. godine“.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija kaže da to nije pravi razlog ostavke:

„Stvarni razlog podnošenja ostavke je što je Komisija za sukob interesa Parlamentarne skupštine BiH utvrdila Žiki Kruniću da je u sukobu interesa“.

Krunić se nije javljao na pozive novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdila da je Žiko Krunić od sredine marta 2014. godine obavljao dvije nespojive funkcije. Naime, reagovanje Komisije je uslijedilo nakon što je CIN objavio priču u kojoj je dokazao da je Krunić kršio Zakon i duže jer je još krajem marta 2013. godine imenovan za direktora RiTE-a, a tada je već četiri godine bio u Odboru. U vrijeme dok je bio predsjedavajući Odbora Krunić je obavljao dužnost direktora a zatim i direktora za korporativno upravljanje u Rudniku i Termoelektrani „Ugljevik“.

Nezavisni odbor u službi politike
Nezavisni odbor za civilni nadzor policije ne poštuje pravila rada, ne ispunjava obaveze niti se redovno sastaje. Takav rad građani plaćaju prosječno 14 hiljada KM po sjednici.

Novinari CIN-a su dokazali da je Krunić tokom rada u Odboru bio i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što je zabranjeno Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH. Osim njega, utvrđeno je da su članovi stranaka bile i njegove kolege iz Odbora – Mato Jozić i Adisa Begić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN