Predsjedavajući Nezavisnog odbora podnio ostavku

Žiko Krunić je dao ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio Zakon o sukobu interesa BiH.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Žiko Krunić je podnio neopozivu ostavku na ovo mjesto nakon što je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila da je on, osim u Odboru radio i u Rudniku i Termoelektrani „Ugljevik“ (RiTE). To je zabranjeno Zakonom o sukobu interesa BiH i predstavlja tzv. nespojivost funkcija. Komisija ga je kaznila novčano i uvjetovala podnošenjem ostavke na jednu od ove dvije funkcije u roku od 30 dana.

Predsjedavajući i član Nezavisnog odbora u sukobu interesa

Krunić je ostavku napisao isti dan, navodeći da to čini zbog „opstrukcije u nadzornim organima da se utvrdi odgovornost za napad na predsjednika Vlade Republike Srbije koji se dogodio u Memorijalnom centru „Potočari“ 2015. godine“.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija kaže da to nije pravi razlog ostavke:

„Stvarni razlog podnošenja ostavke je što je Komisija za sukob interesa Parlamentarne skupštine BiH utvrdila Žiki Kruniću da je u sukobu interesa“.

Krunić se nije javljao na pozive novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdila da je Žiko Krunić od sredine marta 2014. godine obavljao dvije nespojive funkcije. Naime, reagovanje Komisije je uslijedilo nakon što je CIN objavio priču u kojoj je dokazao da je Krunić kršio Zakon i duže jer je još krajem marta 2013. godine imenovan za direktora RiTE-a, a tada je već četiri godine bio u Odboru. U vrijeme dok je bio predsjedavajući Odbora Krunić je obavljao dužnost direktora a zatim i direktora za korporativno upravljanje u Rudniku i Termoelektrani „Ugljevik“.

Nezavisni odbor u službi politike

Novinari CIN-a su dokazali da je Krunić tokom rada u Odboru bio i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što je zabranjeno Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH. Osim njega, utvrđeno je da su članovi stranaka bile i njegove kolege iz Odbora – Mato Jozić i Adisa Begić.