Search
Close this search box.

Presuda zbog zapošljavanja na sarajevskom sudu

Općinski sud u Sarajevu morat će poništiti odluku kojom je nepropisno zaposlena Olja Avdagić, poznanica Janje Jovanović, predsjednice ovog suda. CIN je ranije otkrio da je Jovanović zapošljavala i raspoređivala više namještenika na pozicije na kojima nisu ispunjavali uvjete propisane zakonom.

Općinski sud u Visokom je prvostepenom presudom poništio odluku Općinskog suda u Sarajevu na osnovu koje je 2018. godine uposlenica ovog suda Olja Avdagić postavljena za stručnog saradnika za izvršenje krivičnih sankcija.

Utvrđeno je da Avdagić nije ispunjavala uvjete konkursa jer nije imala radni staž nakon završene škole i da su, shodno tome, odluke o izboru za najuspješnijeg kandidata nezakonite.

Presuda je donesena prema tužbi Jasmine Lončarević-Tucak koja je bila druga na listi najuspješnijih kandidata. Sud je presudom od 25. marta ove godine naložio da Općinski sud u Sarajevu i Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine 15 dana od presude donesu rješenje o brisanju Avdagić sa liste uspješnih kandidata i rješenje o postavljenju sljedećeg najuspješnijeg kandidata – Lončarević-Tucak. U istom roku im je data mogućnost žalbe na ovu presudu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je krajem 2020. godine pisao o nezakonitom zapošljavanju u ovom sudu. Novinari su otkrili da je Avdagić jedna od devet uposlenika koje je predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović zaposlila ili rasporedila na poslove za koje nisu imali odgovarajuću stručnu spremu i položen stručni ispit, a zadržala je i one koji su trebali biti penzionisani.

Novinari su pronašli da je Avdagić, poznanica predsjednice Jovanović, u Sudu zaposlena 2015. godine kao daktilografkinja sa srednjom medicinskom školom i bez položenog stručnog ispita.

„Ona je dobro kucala. Nije imala položen državni ispit, njoj je dat rok da otkloni tu nepravilnost, što je u skladu sa zakonom”, objasnila je tada novinarima CIN-a predsjednica Suda.

Nezakonito zapošljavanje u palati pravde
Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, zapošljavala je i raspoređivala namještenike u ovoj instituciji na pozicije na kojima nisu ispunjavali uvjete propisane zakonom.

Zbog ovakvih propusta predsjednicu Općinskog suda je početkom 2020. godine kaznila Disciplinska komisija pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću pismenom opomenom koja se javno ne objavljuje.

Članovi Disciplinske komisije, koju čine sudije i tužioci, utvrdili su sljedeće prekršaje: donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka te nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti.

„Ja se ne osjećam nimalo odgovornom nizašta. Nimalo!”, rekla je ranije Jovanović.

Avdagić je diplomirala na Fakultetu pravnih nauka u Vitezu iste godine kada se zaposlila u Sudu, a na konkurs za stručnog saradnika za izvršenje krivičnih sankcija prijavila se 2018. godine.

Da bi prošla na ovom konkursu, morala je imati pet godina radnog staža na poziciji namještenika i položen stručni ispit ili uvjerenje o obavljenom jednogodišnjem stažu u struci sa visokom stručnom spremom. Kako nije položila stručni ispit, izabrala je drugu opciju.

Uvjerenje o jednogodišnjem radnom stažu joj je izdalo Udruženje „Obala Art Centar“ na osnovu dva ugovora o volontiranju od po šest mjeseci. U njemu je navedeno da je tokom 2015. i 2016. godine radila na pravnim poslovima u organizaciji 21. i 22. Sarajevo Film Festivala (SFF).

U Federalnom ministarstvu pravde su tada novinarima rekli da se na osnovu ovih ugovora ne stiče radni staž i da se uvjerenje o volontiranju ne može koristiti na konkursu za državnog službenika.

Također, prema podacima iz ugovora sa „Obala Art Centrom“, Avdagić je za SFF volontirala u isto vrijeme kada je radila u Općinskom sudu.
Sve navedeno provjeravano je u ovom postupku u kojem je kao dokazni materijal priloženo i CIN-ovo istraživanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN