Search
Close this search box.

Dioničar preuzeo Elektrobosnu-N

Firma "kćerka" Elektrobosne iz Jajca prodata je na aukciji jednom od dioničara koji je obećao da će za mjesec dana obnoviti proizvodnju i vratiti radnike na posao. Novi vlasnik neće morati otplatiti veliki dio ogromnih dugova ovog preduzeća.

Na aukciju održanu ove sedmice pristigle su samo dvije ponude: preduzeća Grotis d.o.o. iz Vinca kod Jajca, i za jednu marku niža ponuda zeničke firme Bosna Uni-Bau d.o.o. Obje ove firme su u vlasništvu Muhameda Mačka, jednog od najvećih dioničara Elektrobosne.

Aukciju je pokrenula Hypo Alpe Adria Banka koja od Elektrobosne-N potražuje 3.7 miliona maraka, plus kamate. Dug treba biti isplaćen u naredne dvije sedmice. Time će Mačak ostvariti pobjedu nad druga dva dioničara koja su pokušavala zgrabiti kontrolu nad kompanijom, hrvatskim biznismenom Zvonkom Matijašem i Miloradom Škrbićem iz Slovenije.

Ova tvornica metalnih legura imala je reputaciju giganta jugoslovenske industrije, ali je zadnjih godina padala u dugove i povremeno je obustavljala proizvodnju. Finansijska policija Federacije BiH okrivila je za propast kompanije bivše i sadašnje rukovodstvo, među kojima se nalaze i Mačkovi rivali. I pored svih problema, kompanija i dalje vrijedi oko 9 miliona KM.

‘Uložio sam dosta novca i silnog truda, te nisam htio dozvoliti bilo kome drugom da kupi EBN. Pogotovo ne Matijašu ili njegovim pajdašima’, izjavio je Mačak.

Škrbić je izjavio da će se sada fokusirati na druge svoje poslovne aktivnosti. Matijaš nije bio dostupan za komentar.

Mačak nije želio preciznije objasniti kako je došao do novca kojim je finansirao ponude, osim što je rekao da je obezbijeđen preko njemačkih kompanija koje će biti isplaćene od budućih pošiljki ferosilicija i silicij metala.

Na prošlomjesečnoj aukciji vlasti su pokušale prodati firmu „kćerku“, za koju je Mačak prvo dao, a zatim povukao svoju, ujedno i jedinu ponudu. Razlog za to bio je, kako kaže, jer se uplašio nakon što ga je federalni premijer Ahmed Hadžipašić upozorio da bi mogao spriječiti snabdijevanje preduzeća električnom energijom.

Elektrobosna-N duguje oko 22 miliona KM Elektroprivredi Herceg-Bosne. Nakon otplate bankovne hipoteke, samo 4 KM će preostati za otplatu tog duga.

Sudija Osnovnog suda u Jajcu Jozo Karadža, koji je vodio aukcijsku prodaju, rekao je da novi vlasnik nema obaveza prema povjeriocima kod kojih se kompanija zadužila u vrijeme prijašnjeg rukovodstva.

Glasnogovornica Elektroprivrede Gordana Boras je rekla da neće komentarisati dug, niti da li će fabriku sa novim vlasnikom snabdijevati električnom energijom.

Mačak također nema obaveza prema radnicima preduzeća, ali je uložio napore da sa njima sarađuje.

Saša Tepić, koji je nedavno otpušten, nakon osam godina provedenih u firmi, nada se da će uskoro raditi za Mačka. On i još oko 150 nekadašnjih radnika, koji se također nadaju skorom povratku na posao, namjeravaju čuvati imovinu preduzeća od krađe u narednih 15 dana, dok Mačak ne preuzme firmu.

Tepić kaže da su tokom zadnjih nekoliko mjeseci nestali bakreni dijelovi i obijeno skladište.

Mačak kaže da u narednih 30 dana namjerava pokrenuti proizvodnju ferosilicija.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.