Search
Close this search box.

Prihvaćene ostavke predsjedavajućeg i člana Nezavisnog odbora

Dom naroda Državnog parlamenta je prihvatio ostavke Žike Krunića i Miroslava Škorića, predsjedavajućeg i člana Parlamentarnog odbora za civilni nadzor nad policijom. Njih dvojica su podnijeli ostavke nakon što je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila da su u isto vrijeme bili i na funkcijama u javnim preduzećima.

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) su jučer jednoglasno prihvatili ostavke Žike Krunića i Miroslava Škorića, predsjedavajućeg i člana Nezavisnog odbora PSBiH.

Krunić je 14. decembra prošle godine podnio ostavku Državnom parlamentu, obrazlažući je sistemskim opstrukcijama u istrazi napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine, iako je Komisija za sukob interesa samo sedam dana ranije utvrdila da je istovremeno obavljao nekoliko funkcija, kršeći na taj način Zakon o sukobu interesa BiH.

Darko Babalj, delegat u Domu naroda PSBiH, je tokom rasprave rekao kako je Krunić mogao tražiti razrješenje dužnosti još prije godinu i po dana, a ne nakon što je utvrđeno da je bio u sukobu interesa.

Škorić u svom obrazloženju ostavke nije precizirao razloge, dok je nadležna Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila da je i on tokom rada u Odboru, također, bio zaposlen na drugom mjestu.

Krunić je istovremeno bio direktor Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ (RiTE) a Škorić član Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Bijeljine. Komisija je obojicu kaznila novčano: Krunića da sljedećih šest mjeseci vraća u budžet 30, a Škorića 10 posto ostvarene mjesečne naknade u Nezavisnom odboru jer su od marta 2014. godine bili u sukobu interesa.

Ovo je prva odluka Komisije nakon što joj je 2013. godine povjerena uloga utvrđivanja i kažnjavanja sukoba interesa a donesena je nekoliko sedmica nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) dokazao da je Krunić obavljao dvije nespojive funkcije.

Nezavisni odbor u službi politike
Nezavisni odbor za civilni nadzor policije ne poštuje pravila rada, ne ispunjava obaveze niti se redovno sastaje. Takav rad građani plaćaju prosječno 14 hiljada KM po sjednici.

Osim toga, novinari CIN-a su utvrdili i da je Krunić tokom rada u Odboru bio i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što je zabranjeno Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić je za CIN rekao da u potpunosti podržava ostavku Žike Krunića jer smatra da on nije bio nezavisan. „Definitivno, on nije čovjek koji je predsjedavao nezavisnim odborom, nego itekako zavisnim odborom“, kazao je Podžić. 

Također, na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH zastupnica Hanka Vajzović je predložila inicijativu kojom bi se ukinuo Nezavisni odbor. Kao glavne razloge navela je: nedovoljnu učinkovitost, odsustvo nezavisnosti u radu i prevelika novčana izdvajanja za rad.

CIN je prošle godine objavio ukupna primanja članova Nezavisnog odbora od početka rada ovog tijela. Od septembra 2009. do oktobra 2016. godine naknade za članove su iznosile ukupno 859 hiljada KM. Inicijativa zastupnice Vajzović nije dobila potrebnu podršku zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nije usvojena.

Delegati u Domu naroda PSBiH su usvojili zaključke o osnivanju Privremene zajedničke komisije Državnog parlamenta za provođenje procedure imenovanja novih članova Nadzornog odbora.

ostavke nezavisni odbor

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.