Search
Close this search box.

Pritvor za osumnjičene vođe narko-mreže

Osumnjičeni zadržani u pritvoru, postoji bojazan da bi puštanjem na slobodu ometali krivični postupak ili napustili zemlju

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da se trojica osumnjičenih zadrže u pritvoru zbog organiziranje regionalne narko mreže. Sud je u četvrtak odredio pritvor zbog bojazni da bi oni mogli uticati na svjedoke ili pobjeći iz zemlje.

Jednomjesečni pritvor je određen braći Dacić, porijeklom iz Crne Gore – Hamdiji i Ljutviji, koji je kasnije promijenio ime u Haris Zornić, te Aciku Canu. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal, pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave, izrade lažnog bilansa i porezne utaje.

Sud je saopštio da su njih trojica osumnjičeni za organiziranje grupe koja je prevozila, skladištila, čuvala i vršila naplatu heroina. Prema navodima Suda ovaj trojac se duže vremena bavi trgovinom heroina na području BiH, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske i Španije.

Prema navodima braća Dacić su zajedno sa Acik Canom 2002. godine u Sarajevu osnovali firmu Majorka samo i isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi. Od 2004. godine preduzeće Majorka je podnijelo tri zahtjeva za kredit BOR banci u ukupnom iznosu od više od 1.000.000,00 KM. Svi krediti bili su odobreni i isplaćeni protivno pozitivnim zakonskim propisima. Svrha uzimanja ovih kredita, kako se navodi u prijedlogu za određivanje pritvora, bila je da se prikriju stvarni izvori finansiranja izgradnje hotela Exclusive u Rajlovcu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.