Priznanje umjesto svjedočenja

Danas je prekinuto svjedočenje Nedžada Kurtovića protiv Rame Brkića, bivšeg komesara Policije Unsko-sanskog kantona, i ostalih. Naime, svjedok je govorio o činjenicama zbog kojih bi i sam mogao krivično odgovarati. Svjedočenje ovog ključnog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je prekinuto na insistiranje odbrane koja smatra da Kurtović nije svjestan posljedica svojih izjava, odnosno da može biti krivično gonjen nakon svjedočenja.

Odgovarajući na pitanja advokata Asima Crnalića, koji zastupa Brkića, Kurtović je priznao da je pomagao i bio saučesnik u proizvodnji i prodaji droge. Crnalić je podsjetio da je Kurtović 2010. godine sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice za krivično djelo proizvodnje i prodaje droge, u slučaju koji nije vezan za ovaj, i da je za to osuđen na godinu i po zatvorske kazne koju izdržava u Zenici. Crnalić je rekao da je na ovaj način Kurtović izmanipuliran od Tužilaštva, tako što mu je u ovom predmetu iznuđen iskaz u zamjenu za manju kaznu za ranije počinjeno djelo te da on ne može biti svjedok jer je to protuzakonito.

Sudija Mašović Hasija je tada pitala Kurtovića da li je upoznat da ga njegov iskaz koji daje pred Sudom u svojstvu svjedoka može inkriminirati i da će, vjerovatno, protiv njega biti podignuta optužnica za sve ono što je izjavio. Kurtović je odgovorio da je istina to što priča i da je sam odlučio o tome govoriti.

Nedžad Kurtović
Foto: Sud BiH

Na ponovljeno pitanje sudije Mašović o tome da li je svjestan mogućih posljedica, Kurtović je tada rekao da želi imunitet i zaštitu. Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, je rekao da Kurtović ne može dobiti imunitet zato što mu to, kao osuđenoj osobi, ne dozvoljava zakon te dodao da odbrana na ovaj način želi zastrašiti svjedoka kako više ne bi svjedočio.

Kurtović je potom izjavio da je on osuđen za svoje djelo, nakon čega je sudija Mašović donijela odluku o prekidanju suđenja i određivanju pravnog savjetnika svjedoku. Odlučila je da Kurtović izabere pravnog savjetnika koji će ga poučiti o posljedicama njegovog svjedočenja. Izabrao je Ilijasa Midžića, advokata iz Bihaća. Nakon pravnog savjetovanja bit će odlučeno da li će Kurtović i dalje svjedočiti o ovom predmetu. Odbrana će ga potom ponovo moći ispitati za petnaestak dana.

Državno tužilaštvo tereti Brkića i još 22 osobe za zloupotrebu položaja, korupciju i organizovani kriminal. Prema navodima Tužilaštva, Brkić je kao organizator grupe iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku na izboru za funkciju komesara, a zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Također, Brkić je optužen i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom i trgovinom droge.

Do sada je deset optuženih sklopilo sporazum o priznanju krivnje, za jedanaest se vodi sudski postupak, jedna osoba je oslobođena daljeg krivičnog gonjenja, dok je jedan predmet prebačen na Kantonalni sud u Bihaću.

Za sedam dana je najavljeno saslušavanje svjedoka Tužilaštva Zijada Muratovića, koji je kao i današnji svjedok Kurtović učestvovao u organizovanju proizvodnje i prodaje droge, s tim da on ima imunitet te ne može krivično odgovarati.

Sud BiH je krajem januara ove godine potvrdio optužnicu protiv policijskih funkcionera, članova civilnih institucija USK-a i drugih pojedinaca. Suđenje je počelo u aprilu.

Objavljeno: 12.9.2012. godine

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN