Prokurista Ahmić: Hotel Exclusive je imao milionski promet

Amir Ahmić, bivši prokurista Hotela Ekclusive u Sarajevu, svjedočio je na Sudu BiH kako je Hotel u prve dvije-tri godine nakon izgradnje imao promet od 6 miliona KM.

Hotel Exclusive u Rajlovcu kod Sarajeva je u prve dvije do tri godine postojanja ostvario promet od 6 miliona KM, kazao je danas na Sudu BiH bivši prokurista Hotela Amir Ahmić, na suđenju Harisu Zorniću, Hamdi Daciću i Aciku Canu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, braća Haris Zornić (rođen kao Ljutvo Dacić) i Hamdo Dacić su prodajom droge zaradili između 5 i 6 miliona KM. Novac su, uz pomoć poslovnog partnera iz Turske Acika Cana, uložili u izgradnju Hotele Exclusive.

Ahmić je kazao da su sve poslovne knjige od 2001. godine, kada je Hotel otvoren, do 2003. bile uredne. Tužilaštvo je i Ahmića sumnjičilo u toku istrage da je nelegalnim sredstvima učestvovao u izgradnji Hotela, ali je postupak protiv njega obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Prema njegovim riječima, u periodu od tri godine, novac je, uglavnom, pristizao od hotelskih usluga, a izuzetak su činile pozajmice od 10 do 15 hiljada KM, koje je uprava Hotela uzimala u nekoliko navrata zbog opadanja posla.

Tužiteljica Dijana Kajmaković je tražila od Ahmića da objasni zašto su, kako je kazala, svi radnici bili na minimalcu, ako je hotel tako dobro radio, te kako je on mogao istovremeno raditi u Zavodu za planiranje sarajevske općine Centar i biti prokurista Hotela.

Svjedok je objasnio da su informacije o minimalnim primanjima zaposlenika Hotela netačne te da su pojedini radnici imali veće plaće. Kazao je i da je u Općini bio zaposlen stalno, dok je posao prokuriste Exclusivea obavljao honorarno.

Ahmić je kazao da je Zornića upoznao 1996. godine preko svoje bivše djevojke koja je tada radila kao matičarka u Općini Novi Grad u Sarajevu. Naime, bivša Zornićeva supruga Latifa je upoznala Ahmićevu djevojku kada je dogovarala vjenčanje sa Harisom. Od tada su se počeli intenzivnije družiti, objasnio je Ahmić.

On je kazao da mu je Zornić finansijski pomagao i prije i nakon njegovog zaposlenja u Hotelu.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN