Raspisani Opći izbori u BiH

Pravo da glasa na izborima 3. oktobra 2010. godine imat će 3,1 miliona birača.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opće izbore u BiH za 3. oktobar ove godine.

Građani BiH sa pravom glasa birat će članove Predsjedništva BiH, parlamenata BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, te skupštine kantona u FBiH. Na ovim izborima bit će birani i predsjednik i potpredsjednici RS.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima dat je rok do 21. maja da podnesu prijave za izbore.

Predsjednica CIK-a Irina Hadžiabdić rekla je u srijedu da će nakon prijave ove institucija raditi na ovjeri političkih stranaka i nezavisnih kandidata za što je predviđen rok do 5. juna.

U registru CIK-a evidentirana su 3.120.778 birača. Oni koji žive izvan BiH moći će glasati u 22 zemlje u kojima će u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništava biti otvoreno 28 glasačkih mjesta. Birači iz inostranstva će moći glasati i poštom.

Hadžiabdić je rekla da će provođenje ovih izbora koštati preko 12.6 miliona KM. Iz proračuna državnih institucija bit će izdvojeno oko 8,5 milijuna KM, a iz proračuna općina oko 4 milijuna KM.

Na izbore neće moći izaći stranke koje nisu podnijele financijske izvještaja i funkcioneri kojima je izrečena pravosnažna presuda prema Zakonu o sukobi interesa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Šest neprijavljenih nekretnina Šarovića u Beogradu

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i državni poslanik, sa suprugom Stojankom ima šest vrijednih nekretnina u Beogradu u Srbiji koje nije prijavljivao u imovinskim kartonima. Dok on poriče da ih ima, njegova supruga govori suprotno.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN