Search
Close this search box.

Raspisani Opći izbori u BiH

Pravo da glasa na izborima 3. oktobra 2010. godine imat će 3,1 miliona birača.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opće izbore u BiH za 3. oktobar ove godine.

Građani BiH sa pravom glasa birat će članove Predsjedništva BiH, parlamenata BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, te skupštine kantona u FBiH. Na ovim izborima bit će birani i predsjednik i potpredsjednici RS.

Političkim strankama i nezavisnim kandidatima dat je rok do 21. maja da podnesu prijave za izbore.

Predsjednica CIK-a Irina Hadžiabdić rekla je u srijedu da će nakon prijave ove institucija raditi na ovjeri političkih stranaka i nezavisnih kandidata za što je predviđen rok do 5. juna.

U registru CIK-a evidentirana su 3.120.778 birača. Oni koji žive izvan BiH moći će glasati u 22 zemlje u kojima će u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništava biti otvoreno 28 glasačkih mjesta. Birači iz inostranstva će moći glasati i poštom.

Hadžiabdić je rekla da će provođenje ovih izbora koštati preko 12.6 miliona KM. Iz proračuna državnih institucija bit će izdvojeno oko 8,5 milijuna KM, a iz proračuna općina oko 4 milijuna KM.

Na izbore neće moći izaći stranke koje nisu podnijele financijske izvještaja i funkcioneri kojima je izrečena pravosnažna presuda prema Zakonu o sukobi interesa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.