Rastu troškovi sudskih sporova državnih institucija

Iako rastu troškovi sudskih sporova u kojima su tužene, državne institucije ne rade dovoljno na sprječavanju tužbi.

Institucije Bosne i Hercegovine (BiH) često gube sudske sporove u kojima su tužene, uglavnom zbog radnih odnosa i dugova, a ne poduzimaju mjere koje bi smanjile broj tužbi. U proteklih pet godina ovi sudski postupci koštali su državu 14,6 miliona KM, pokazala je revizija učinka koju je sproveo Ured za reviziju institucija BiH, analizirajući period od 2008. do 2013. godine.

Mirno rješavanje sporova, stoji u izvještaju, te analiza vlastitih praksi rada i njihovo unaprjeđenje mogu smanjiti broj sudskih postupaka. Sporovi koji se riješe prije suda ne nose dodatne izdatke sudskog rješavanja spora, ali bh. institucije ne posvećuju dovoljno pažnje rizičnim oblastima, poput radnih odnosa, koje generiraju sudske sporove.

Revizija je utvrdila da su državne institucije u najmanje 10 od 15 analiziranih predmeta imale indikatore koji su ukazivali na mogućnost nastajanja sudskog spora. Međutim, u samo pet slučajeva poduzete su mjere za sprečavanje novih sporova.

U periodu 2008-2013. institucije BiH su kao tužena strana izgubile 313 parničnih predmeta. Broj izgubljenih parničnih predmeta se povećava, pa tako rastu i troškovi za izgubljene sudske presude. Ti su troškovi 2008. godine iznosili 1,2 miliona KM, a 2013. skoro triput više – 3,58 miliona KM.

Najveći broj izgubljenih parničnih predmeta u kojima su tužene bh. institucije pokretani su po osnovu radnog odnosa – njih 219. Značajan je i broj parnica pokrenutih na osnovu naknade štete (48) i duga (35). Najčešće tužene institucije su Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Pokrenuti sudski sporovi ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sustava izvršne vlasti. Neblagovremeno poduzete korektivne mjere dovode do ponavljanja sudskih sporova i dodatnih izdataka. Povećanje rasta izdataka za sudske sporove utiče na proračunsku ravnotežu i negativno se odražava na financiranje institucija BiH”, zaključeno je u Izvještaju.

U većini slučajeva koje su revizori analizirali utvrđena su kašnjenja u izvršavanju sudskih presuda što je dovelo do dodatnih troškova izvršnog postupka i zateznih kamata. Zbog toga su nastali dodatni troškovi od oko 700.000 KM, od čega je 230.000 KM potrošeno na zatezne kamate.

“Samo jedna presuda u 15 analiziranih sudskih predmeta je izvršena blagovremeno, u roku utvrđenom u sudskoj presudi”, utvrdili su revizori.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN