Revizija institucija: Honorari za redovne poslove državnih službenika

Ured za reviziju poslovanja institucija Bosne i Hercegovine pronašao je da su tri državna ministarstva prošle godine potrošila gotovo 700.000 KM za naknade osobama koje su bile angažovane na privremenim poslovima. Neki od tih poslova nalaze se na listi redovnih zaduženja službenika ministarstava.

Revizori godinama upozoravaju da se troškovi naknada po osnovu ugovora o djelu moraju smanjiti. Međutim, prema podacima iz izvještaja o poslovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH u 2011. izdvajanja za ove poslove bila su gotovo duplo veća nego godinu ranije.

Naime, Ministarstvo je u protekloj godini za naknade uposlenih po ugovoru o djelu izdvojilo 215.000 KM, što je za 98.000 KM više u odnosu na 2010. godinu.

Prema podacima koji su prezentirani revizorima, 57 osoba je angažovano po ugovoru o djelu za iste ili slične poslove iz opisa postojećih radnih mjesta u ovom ministarstvu.

Revizori su naveli da je za posao slaganja i evidentiranja pošte iz ambasada i konzulata u prošloj godini isplaćena 31.000 KM. Na ovim poslovima bile su zaposlene četiri osobe po ugovorima o djelu. U izvještaju o radu MVP-a navedeno je, također, da je tokom prošle godine dvjema osobama plaćeno ukupno 10.300 KM za izradu spiskova zaposlenih u sjedištu ministarstva i diplomatsko-konzularnoj mreži. Jedna od tih osoba bila je angažirana tokom cijele godine, navodi se u izvještaju revizora.

Ministarstvo je u prošloj godini potrošilo i gotovo 16.000 KM za naknade osobama koje su evidentirale poštu i javljale se na telefonske pozive u kabinetu pomoćnika ministra, odnosno pripremale materijal ministru za sjednice kolegija Ministarstva i sjednice Parlamentarne skupštine BiH.

Poslove javnih nabavki, izradu tenderske dokumentacije i ugovaranje poslova u MVP-a vodila je osoba koja je angažovana po ugovoru o djelu. U izvještaju se navodi da ovaj primjer, uz ostalo, ukazuje i na sistemsku neorganizovanost i nefunkcionalnost javnih nabavki u Ministarstvu.

Iz budžetskih sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH finansirani su ugovori o djelu u vrijednosti od gotovo 386.000 KM. Ugovori su sklopljeni sa 41 osobom, od čega je 27 bilo angažovano tokom cijele godine.

U izvještaju se. također, navodi da Ministarstvo već duži niz godina zaključuje ugovore o djelu za obavljanje stručnih poslova stalnog karaktera, te da za to plaća mjesečne naknade od 800 KM do 1.266 KM. Osim toga, stalno zaposlenima je na osnovu ugovora o djelu u prošloj godini isplaćeno 60.000 KM koje potječu od stranih donacija.

Ministarstvo odbrane BiH prošle godine je po ugovoru o djelu angažovalo 45 osoba kojima je isplaćeno 95.481 KM. Najveći broj njih radilo je na organizaciji 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju. U revizorskom izvještaju o poslovanju ovog ministarstva navodi se da su po ugovoru o djelu bili angažovani i šef kabineta i savjetnik ministra. Njima je za pet mjeseci isplaćeno od 2.500 KM do 2.800 KM.

Za privremene i povremene poslove u prošloj godini angažovano je osam volontera kojima je isplaćeno 18.567 KM. Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo nije usvojilo interni akt kojim bi bila propisana pravila i procedure za zasnivanje ugovora o djelu ili ugovora o povremenim ili privremenim poslovima.

Ova tri ministarstva dobila su negativne ocjene revizora za poslovanje u 2011. godini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Suha rupa popila novac Sarajlija

Bivši direktor „Olimpijskog bazena Otoka“ uzaludno je potrošio desetine hiljada maraka građana Sarajeva na potragu za vodom. Voda nije nađena, a on je tokom mandata naplatio 20.000 KM naknada na koje nije imao pravo.

RVI_protesti
„Državna tajna“ o vojnim invalidima

U registru boraca Federacije Bosne i Hercegovine skrivaju se ratni vojni invalidi koji primaju naknade na osnovu sumnjivih dijagnoza. Uprkos reviziji nisu otkriveni jer ih ljekarske komisije nisu slale na nove preglede kako bi utvrdile njihovo stvarno zdravstveno stanje.

Lagerova roba sa greškom
Lagerova roba s greškom

Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN