Search
Close this search box.

Šefik Džaferović uzeo otpremninu pa nastavio raditi u Parlamentu

Tri mjeseca nakon što je Šefik Džaferović kao član Predsjedništva BiH dobio rekordnu otpremninu za odlazak u penziju, nastavio je raditi u Državnom parlamentu.

Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije je u novembru 2022. godine, pred kraj četverogodišnjeg mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (BiH) dobio 37.097 maraka otpremnine koja se dodjeljuje kada se steknu uslovi za penziju.

Nije trebalo dugo da svoje „penzionerske dane“ zamijeni pozicijom delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pa mu je u februaru 2023. isplaćena plaća, topli obrok i pušal u iznosu od 2.800 maraka. Propisi mu omogućavaju da pored plaće prima i penziju.

Otpremnina u visini šest neto plaća se isplaćuje radnicima nakon navršenih 65 godina života i 20 godina radnog staža ili 40 godina staža kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija.

Džaferović o ovome nije htio razgovarati sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

On je cijeli radni vijek proveo na budžetu, uglavnom u entitetskim i državnim parlamentarnim klupama. Prije rata je u Zenici i Zavidovićima radio kao sudija, a u ratu i kratko nakon rata u Centru službi bezbjednosti Zenica i Agenciji za istraživanje i dokumentaciju.

Kao delegat je 1996. godine ušao u Parlament Federacije BiH da bi potom četiri mandata proveo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prije nego što je započeo peti mandat u Državnom parlamentu, proveo je četiri godine na poziciji člana Predsjedništva BiH. Visoke plaće koje su mu isplaćivane kroz cijeli radni vijek omogućile su mu i rekordnu otpremninu. Zadnjih 20 godina njegova mjesečna primanja su bila između 2.600 i 6.500 maraka.

Otpremnine za zaposlene penzionere
Šesterica državnih parlamentaraca stekli su pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, međutim nastavit će raditi i primati plaću, a propisi im omogućavaju da uz to primaju i penziju.

Oko 650.000 maraka je od 2010. godine isplaćeno za otpremnine 22 funkcionera Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Većina njih je nakon dobijenih otpremnina nastavila raditi, uključujući i državne parlamentarce iz aktuelnog saziva: Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića i Sredoju Novića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.

Izabrani i imenovani funkcioneri, kao i drugi uposlenici u državnim institucijama, imaju pravo na otpremninu na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i prateće Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu.

Funkcionerima penzije za džeparac
Tokom protekle decenije isplaćeno je skoro 440 hiljada KM za odlazak u penziju 15 bh. političara iz tri državne institucije. Većina njih je nakon toga nastavila raditi te uz penziju primati i plaću.

CIN je ranije objavio da je u državnim institucijama od početka 2010. do marta 2021. godine isplaćeno 17,5 miliona KM za odlazak u penziju 1.973 uposlenika.

Zahvaljujući prosječnim plaćama od blizu 4.800 KM, među njima su najveće otpremnine dobili izabrani i imenovani zvaničnici.

Za razliku od funkcionera u institucijama BiH, zaposleni u entitetima nemaju pravo na otpremninu jer u entitetima ne postoje opći kolektivni ugovori koji bi svima dali pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju.


Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.