Šego, Hasanović i Gurbeta oslobođeni optužbe

Službenici Ministarstva odbrane BiH i bivši direktor poduzeća „Binas“ oslobođeni su u prvostepenom postupku optužbi za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave i zloupotrebu položaja.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je oslobodio službenike Ministarstva odbrane BiH Maria Šegu i Šefika Hasanovića te bivšeg direktora poduzeća „Binas“ iz Bugojna, Muhameda Gurbetu optužbe za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo BiH je početkom juna podiglo optužnici jer ubojna sredstava koje je Ministarstvo odbrane BiH poslalo „Binasu“ nisu uništena, kako je dogovoreno, već su dijelovi prodavani kao sekundarna sirovina. Iz Suda je priopćeno da nisu dokazani navodi Tužilaštva BiH da su Šego i Hasanović nesavjesno postupili kada su potpisali fiktivni izvještaj o uništenju naoružanja.

Priopćeno je kako u toku postupka nije dokazano ni da je Gurbeta zloupotrijebio svoj položaj, kada je kao direktor pravnog lica „Binas“, mesingane barutne čahure, umjesto da ih uništi, prodavao kao sekundarne sirovine pravnom licu „Aksle“ u Bugojnu i na taj način bugojanskom preduzeću pribavio imovinsku korist odnosno za isti iznos oštetio Ministarstvo obrane.

Gurbeta je oslobođen i optužbi da je zloupotrijebio svoj položaj jer je potpisao ugovor sa firmom „Pretis“ iz Vogošće o izradi i isporuci upaljača za trenutnu tromblonsku minu. U optužnici je navedeno da je Gurbeta nakon zaključenja ugovora sa Ministarstvom odbrane BIH  o uništenju tromblonskih mina, umjesto uništenja i izrade novih tromblonskih upaljača za „Pretis“ Vogošća, naredio rastavljanje tromblonskih mina od tijela upaljača, a potom izvršio markiranje ovih upaljača, te takve upaljače prodao „Pretisu“ kao nove, pri čemu su ti upaljači sekundarne sirovine Ministarstva odbrane BIH, te na taj način oštetio MO BIH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je priču o tome kako su na desetine tona eksplozivnih naprava pronađene u skladištima Binasa iz Bugojna, godinu i po nakon što je ova firma dobila budžetski novac za njihovo uništenje, a jedan dio tog naoružanja je preprodan. Time je bugojanska firma „Binas“ dvaput naplatila novac za 30.000 upaljača za tromblone: prvi put od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (MO BiH) da ih uništi, a potom i od vogošćanskog Pretisa koji ih je otkupio radi izvoza u Bangladeš.

CIN je otkrio da su petnaestak radnika “Binasa” u toku  2007. i 2008. godine radili na uništavanju municije i eksplozivnih naprava ostalih iz proteklog rata u BiH. Istraga državnog Tužilaštava je pokazala da je bivši direktor „Binasa“  Gurbeta zahtijevao da radnici krše standardne procedure za uništavanje municije, čime su rizikovali zdravlje i živote. U tom procesu jedan radnik je ostao slijep.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Radnici na buretu baruta

Zaposlenici dviju fabrika za proizvodnju naoružanja u BiH kažu da su po nalogu direktora kršili sigurnosna pravila za rastavljanje i transport eksplozivnih naprava. U bugojanskom Binasu je i dalje uskladištena 221.000 ekplozivnih naprava, od kojih su neke u vrlo lošem stanju.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN