Search
Close this search box.

Senaidu Begiću dvije i po godine zatvora

Bivši direktor ZZOZDK i federalni zastupnik osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja te prevara i pronevjere u službi.

Kantonalni sud u Zenici je pravosnažnom presudom osudio Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), na dvije i po godine zatvora.

Begić je osuđen za zloupotrebu položaja te pronevjeru i prevaru u službi, zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebe troškova prevoza i prisvajanja mobitela koji je u vlasništvu Zavoda.

Osim zatvorske kazne Sud mu je na godinu i po zabranio obavljanje funkcija rukovođenja u državnim organima te javnim preduzećima i ustanovama. Vrijeme koje bude proveo na izdržavanju zatvorske kazne neće biti uračunato u ove mjere.

Senaid Begić je aktuelni zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i član Glavnog odbora ove partije.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prije četiri godine pisali kako je Begić postao direktor Zavoda iako nije ispunjavao uslove za imenovanje. CIN je otkrio da je koristio novac ove ustanove za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada. Prije Izbora 2014. godine Begić je zapošljavao mlade simpatizere i članove SDP-a BiH i svojim najbližim saradnicima je povećao plaće.

Zavod za rastrošnost
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić je koristio novac ove ustanove za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada.

Među njima je bio i Omer Avdaković, pomoćnik direktora za finansijske poslove u Zavodu, ujedno i drugooptuženi u ovom predmetu. Avdaković je osuđen uslovno na zatvorsku kaznu od šest mjeseci koju neće izdržavati ako u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo. On je kriv jer je nezakonito isplaćivao naknade članovima Upravnog odbora od po 200 maraka iako su oni tada bili razriješeni funkcije.

Kantonalno tužilaštvo ZDK je podiglo optužnicu protiv Begića i Avdakovića nakon pisanja CIN-a. Njih dvojica su prošle godine pred Općinskim sudom u Zenici prvostepenom presudom osuđeni na četiri godine, odnosno šest mjeseci zatvora.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN