SIPA otkrila korupciju i kriminal u iznosu od oko tri miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaje o finansijskom kriminalu kojim je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko tri miliona maraka. U saopćenju za javnost iz SIPA-e je navedeno da je riječ o 38 izvještaja, sačinjenih u prvoj polovici ove godine, protiv 169 fizičkih, 20 pravnih i jednog nepoznatog lica.

Najzastupljenija su djela korupcije: zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, utaja poreza, carinske prevare te davanje i primanje dara i drugih koristi. Prema podacima ove policijske agencije, u odnosu na isti period prošle godine, podneseno je 26% više izvještaja.

U promatranom periodu SIPA je podnijela izvještaj i o trgovini drogama u koju su umiješane 62 poznate i 8 nepoznatih osoba. To je 19% više nego u istom periodu prošle godine. Zaplijenjeno je skoro 40 kg marihuane, sedam i po kg heroina i sedam kg spida. Procjenjuje se da tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosi oko pola miliona KM.

Finasijsko-obavještajno odjeljenje Agencije je zbog pranja novca podnijelo nadležnom tužilaštvu prijave protiv osam fizičkih i jednog pravnog lica. Istragom je utvrđeno da vrijednost opranog novca iznosi oko 1,2 miliona KM. SIPA je predložila Tužilaštvu BiH obustavu transakcija od 900.000 KM i 130.000 eura. Blokirana sredstva su privremeno oduzeta i nalaze se na posebnom transakcijskom računu do okončanja postupka.

SIPA je radila i na sprečavanju trgovine oružjem i vojnom opremom, gdje je, zbog sumnje da su se bavili ovim poslom, podnijela izvještaje protiv 11 fizičkih i 5 pravnih lica. U toku više akcija oduzeto je 50 komada oružja i preko osam hiljada komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava. Što se tiče krivičnog djela trgovine ljudima i zbog sumnje da su umiješani u ovaj nelegalni posao, SIPA je u prvom polugodištu podnijela šest izvještaja protiv 16 lica.

U prvih šest mjeseci tekuće godine službenici SIPA-e su nadležnim tužilaštvima podnijeli ukupno 152 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenju krivičnih djela protiv 420 osoba, dok su 92 lica lišena slobode.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN