Search
Close this search box.

SIPA u UIOBiH zbog šefice i njenih „crnokošuljaša“

SIPA je dva dana iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH izuzimala dokumentaciju koja im je potrebna kao dokaz u krivičnom postupku protiv inspektora koji su reketirali trgovce.

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravaju navode o korumpiranim inspektorima Grupe za suzbijanje krijumčarenja iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) koji su reketirali trgovce. Po naredbi Suda, BiH inspektori su prethodna dva dana pregledali i privremeno oduzeli dokumentaciju u ovoj instituciji zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotrebe položaja i primanja dara.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prošle godine otkrili da su šefica Grupe Jelena Majstorović i inspektori Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić tokom 2017. i 2018. godine kao službena lica ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima – tražili su im mito u zamjenu za oduzimanje robe. Uzimali su novac i puštali trgovce da nastave raditi kao i do tada ili su im pisali prekršajne naloge sa manjim kaznama.

Trgovci širom BiH koji su zatečeni sa viškom robe davali su mito od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka.

Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude
Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SIPA je u ranijoj istrazi o ovim zloupotrebama utvrdila da su inspektori najmanje deset puta koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

„Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine“, navedeno je u SIPA-inom dokumentu, a vlasnici tvrde da im nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

Vlasnici radnji su novinarima CIN-a opisali neprofesionalan odnos inspektora UIO-a: pri ulasku u radnje su tražili da se ugasi videonadzor, pretresali su privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu su oduzimali kršeći procedure.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.