Search
Close this search box.

Slaba suradnja policije i medija

Kako bi bili na usluzi građanima i javnosti, novinari i policija trebaju imati bolju suradnju – zaključeno je na današnjem okruglom stolu, održanom u povodu Dana policije Kantona Sarajevo.

Halid Emkić, glasnogovornik Policije Brčko distrikta, rekao je da novinari uvijek hoće više u odnosu na ono što im daje policija. „Policija je razapeta između poštivanja ljudskih prava i potrebe javnosti da zna određene događaje“, rekao je Emkić. Dodao je i da je pažnja novinara više usmjerena na čin hapšenja i mjere koje se tom prilikom poduzimaju, nego na razvoj događaja, odnosno sudski proces i eventualnu presudu toj osobi.


Foto: CIN

Mustafa Bešić, komandir Policijske stanice Novi Grad, upozorio je da Zakon o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini (BiH) štiti i osumnjičene i optužene osobe, koje ne smiju biti javno eksponirane. Bešić kaže da bi u tom slučaju to moglo utjecati na svjedoke ili sakriti dokaze o počinjenom krivičnom djelu. „Javni interes nije isto što i javno interesovanje. Podaci koji su tajni i oni koji idu u javnost moraju se obrađivati u cilju interesa zakona koji obrađuje i rad policije i rad medija“, rekao je Bešić.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari iz Sarajeva, podsjetila je da novinari imaju pravo na pristup informacijama, ali i da su odgovorni za zaštitu povjerljivih izvora. „Pri obavljanju svog posla novinar ima pravo na slobodu kretanja, tako da policija ne može tražiti od novinara da se kod nje legitimiše, osim ako nije potrebna dozvola za pristup mjestu zločina“, rekla je Rudić. Ona je navela da novinari, također, moraju sarađivati sa policijom, otkriti svoj identitet na zahtjev, posebno u kriznim situacijama, poštivati novinarsku etiku i profesionalne standarde.

Okrugli sto „Policija i mediji“ je održan u sklopu manifestacije „Dani policije Kantona Sarajevo 2012“ koja se održava u Sarajevskom kantonu od 26. do 29. augusta 2012. godine. Za sutra je planirana centralna manifestacija u Olimpijskoj dvorani Zetra na kojoj će biti upriličeno postrojavanje policijskih jedinica, izložba i dodjela priznanja.

Objavljeno: 28.8.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN