Sloboda medija u BiH – bez napretka

Prema Indeksu slobode medija Bosna i Hercegovina se nalazi na 66. mjestu među 180 država svijeta.

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Bosna i Hercegovina se, prema Indeksu slobode medija za 2014. godinu (2014 World Press Freedom Index), koji sačinjava organizacija “Novinari bez granica” (Reporters without borders), našla na 66. mjestu među 180 država svijeta po pitanju slobode medija.

Naša zemlja nije zabilježila napredak na polju medijskih sloboda u odnosu na 2013., kada je pala za 10 mjesta u odnosu na 2012. godinu.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović kazala je da se BiH uočava sa problemima kao što su: nekažnjavanje napada na novinare, pitanje finansijske održivosti javnog emitiranja, političko uplitanje u rad regulatora te ozbiljna kašnjenja u vezi s uvođenjem digitalnog signala.

„Nažalost, niti jedan od ovih problema nije novi. U januaru sam upozorila Predsjedništvo BiH u vezi sa svim ovim pitanjima, kao i na sve učestalije prijetnje i nasilje nad medijima, uključujući i napade na novinare, policijske upade u redakcije, visok broj tužbi protiv medija koje su pokrenuli visokopozicionirani političari“, kazala je Mijatović za „Dnevni avaz“.

Medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini krajem prošle i početkom ove godine uzdrmali su policijski pretres redakcije portala Klix.ba, napadi na reporterske ekipe Televizije BN i TVSA, te napad na urednike portala Tačno.net.

Tim povodom Udruženje “BH Novinari” iznijelo je podatak da je u posljednjih osam godina u Bosni i Hercegovini evidentirano 400 slučajeva uskraćivanja slobode izražavanja i prava novinara, 60 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću. Samo u devet slučajeva napada na novinare donesene su pravomoćne presude, od čega su dva tretirana kao krivični postupci, a ostali kao prekršaji. Prema izvještaju organizacije Reporters without borders, u 2014. godini u svijetu su ubijena 24 novinara, a 158 njih je pritvoreno.

Svjetski dan slobode medija ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine, s ciljem promovisanja slobode mišljenja i izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava. Od tada se svake godine Svjetski dan slobode medija koristi za podsjećanje da je u mnogim zemljama svijeta slobodno novinarstvo ugroženo, da se novinarski izvještaji cenzuriraju, a novinari su fizički i verbalno napadani.

Ovogodišnji dobitnik UNESCO-ve svjetske nagrade za slobodu medija „Guillermo Cano“ je sirijski novinar i aktivist Mazen Darwish, koji je uhapšen 2012. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

CIN dobio priznanje za slobodu govora

Medijske organizacije i pojedinci, među kojima i Centar za istraživačko novinarstvo, dobili su priznanje od Koalicije za zaštitu zviždača Jugoistočne Europe.

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN