Search
Close this search box.

Slučaj Jusufranić: Praonica za bolji biznis

Nakon odlaska sa čela gradskog saobraćajnog preduzeća iz Sarajeva Ibrahim Jusufranić i njegova porodica su stekli milionsku imovinu.

Kada je Ibrahim Jusufranić nakon 17 godina rukovođenja firmom podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS 2006. godine, iza sebe je ostavio 25,2 miliona KM duga.

Nedugo nakon odlaska iz GRAS-a protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je firmu oštetio za skoro milion KM.

U privatnom životu je vukao uspješnije poteze: sa suprugom Smiljkom i sinom Jasminom stekao je imovinu vrijednu najmanje 7,5 miliona KM.

Za deset godina porodica je kupila: tri poslovna prostora, dva zemljišta i devastiranu vikendicu u Sarajevu te zemljište u Travniku na kojem su izgradili univerzitet.

Prije toga su imali kuću i poslovni prostor u Sarajevu.

Očevim stopama

Jusufranić je bio direktor javnog gradskog prijevoznika GRAS-a od 1989. do 2006. godine.

Naredne dvije godine je bio na čelu firme “Unioninvest – izgradnja objekata“. Sin Jasmin se nije odvajao od oca pa se kao svježi diplomac sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta 2002. godine zaposlio na mjesto rukovodioca Informatičke službe u GRAS-u. Tu je ostao do januara 2007., a u martu postaje rukovodilac Tehničke službe firme “Unioninvest – izgradnja objekata”. Obojica su napustila preduzeće 2008. godine.

Do tada je Jasmin Jusufranić već bio vlasnik dva poslovna prostora u sarajevskom naselju Čengić Vila i zemljišta u naselju Osijek.

Prvi prostor od 43 kvadratna metra mu je kupio otac u junu 2004. godine za 60.000 KM. Naredne godine je sa majkom Smiljkom kupio poslovni prostor od 208 kvadrata, plativši ga 416 hiljada KM. Nekretnina je bila skuplja, ali su Jusufranići dobili popust od 10 posto jer su je platili odjednom.

Vila Jusufranića
Jusufranići žive u skupocjenoj vili u Sarajevu. (Foto: CIN)

Jasmin je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da ne zna o kakvoj se nekretnini radi: “Ja nisam kupio ništa, ne znam o kojem prostoru vi govorite. (…) Prvi put to čujem, iskreno da vam kažem”.

Jusufranić mlađi je u martu 2006. godine kupio i parcelu uz magistralnu cestu na zapadnom izlazu iz Sarajeva u naselju Osijek. Za nešto više od tri duluma platio je 90.000 KM.

Nakon otvaranja istrage Federalne uprave policije (FUP) protiv njega u augustu 2007. godine zbog nezakonite trgovine dionicama Jasmin je svoj udio u poslovnim prostorima prenio na oca i majku.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) ga sumnjiči za utaju poreza i pranje novca, tvrdeći da su mu dioničari firme “Unioninvest – izgradnja objekata” fiktivnim ugovorima o poklonu darovali 8.091 dionicu koje je, ustvari, on platio oko 353.000 KM.

Te godine je njegova majka Smiljka kupila nešto više od četiri duluma zemlje i devastiranu vikendicu u Miševićima kod Sarajeva za 77 hiljada KM.

Jusufranići, Miševići
Smiljka Jusufranić je devastiranu vikendicu i plac u Miševićima kod Sarajeva platila 77.000 KM. (Foto: CIN)

To je bila njena peta uknjižena nekretnina u Sarajevu od početka devedesetih. Osim poslovnog prostora koji je kupila sa sinom, Smiljka Jusufranić je od prije rata vlasnica još jednog poslovnog prostora. Kuću sa zemljištem od jednog duluma je kupila 1999. godine za 81.500 KM. Tu se sada nalazi novoizgrađena skupocjena vila sa bazenom u kojoj žive supružnici Jusufranić.

Smiljka Jusufranić kaže da Ibrahim i ona dolaze iz bogatih porodica te da su i prije rata bili imućni: “Ja i on jako dobro znamo u šta se ulažu pare i kako se parama barata. Mi nismo raspikuće”.

Posljednju nekretninu, poslovni prostor od 19 kvadratnih metara u sarajevskom naselju Čengić Vila, kupio je Ibrahim Jusufranić u februaru 2014. godine za 20 hiljada KM.

Jusufranić je odbio razgovarati sa novinarima CIN-a o tome kako je za deset godina uspio finansirati kupovinu svih nekretnina i izgradnju zgrade privatnog univerziteta.

Jusufranići, poslovni prostor
Jasmin Jusufranić i njegova majka Smiljka su platili 416.000 KM za poslovni prostor u prizemlju zgrade u sarajevskom naselju Čengić Vila. (Foto: CIN)

Nakon GRAS-a univerzitet

Ibrahim Jusufranić je sredinom novembra 2006. godine u Travniku osnovao Fakultet za privrednu i tehničku logistiku (FPTL). Dva mjeseca kasnije sin Jasmin postaje vlasnik Saobraćajnog fakulteta. Istog mjeseca šurjak Branislav Petrović registruje i Ekonomski fakultet.

Petrović je bio šef Turističke poslovnice u GRAS-u za vrijeme Jusufranićevog mandata. Njih dvojicu Tužilaštvo KS-a optužuje za manipulisanje tenderima, kojim su oštetili firmu.

Jusufranić je 2010. godine osnovao Internacionalni univerzitet “Travnik” koji danas broji sedam fakulteta. Po osnivanju Univerziteta Jusufraniću je bio potreban prostor za njegov rad pa je nakon pet mjeseci u blizini nogometnog stadiona “Pirota” u Travniku kupio zemljište za 887 hiljada KM. Sada se tu na površini od skoro sedam duluma nalaze velika zgrada, parking i uređeno zemljište. Prema finansijskim podacima, u izgradnju i opremu je do kraja 2014. godine uloženo nešto manje od šest miliona KM.

Jusufranić je do 2015. godine uložio skoro šest miliona KM u izgradnju zgrade Univerziteta u Travniku. (Foto: CIN)

Ibrahim Jusufranić se odgovornije odnosio prema privatnom nego prema državnom preduzeću. Prema Informaciji o poslovanju GRAS-a, preduzeće je od 2002. do 2005. godine nagomilalo 25,2 miliona KM duga. Kantonalno tužilaštvo je optužilo Jusufranića da je odlukom o kupovini četiri praonice za GRAS-ova vozila od slovenske firme “Elesprom” 2004. godine oštetio preduzeće za skoro 883 hiljade KM. Suđenje je počelo u novembru prošle godine.

Poslovnica Univerziteta u Travniku
Jusufranići su u svom prostoru u sarajevskom naselju Čengić Vila otvorili poslovnicu Internacionalnog univerziteta “Travnik”. (Foto: CIN)

U optužnici piše da je Jusufranić insistirao na nepotrebnoj nabavci, iako je znao da GRAS nema novca za to. Šteta je nastala zbog kamata na kredit koji je preduzeće moralo podići da bi kupilo praonice, a kasnije i zbog plaćanja ležarine za praonice koje nisu radile jer GRAS nije imao dozvole za njihovu ugradnju i rad.

Prema optužnici, Jusufranić je početkom 2004. godine predložio Upravnom odboru preduzeća nabavku praonica, pritom prešutivši Izvještaj Radne grupe GRAS-a u kojem piše da za tim nema potrebe. On je u izjavi Tužilaštvu KS-a rekao da je to bio interni izvještaj koji nije bio dužan dostaviti Odboru. Nabavkom praonica, prema mišljenju Jusufranića, GRAS bi uštedio novac za plaće za više od 60 čistačica koje su ručno prale vozila.

Upravni odbor je krajem iste godine, ne znajući za Izvještaj, prihvatio ponudu slovenskog “Elesproma”.

Devet i po godina nakon isporuke praonice koje je GRAS platio 1,82 miliona KM i dalje ne rade. “I dan-danas praonice, praktično, stoje neugrađene. Odnosno, jedna je ugrađena, ali ona nije u potpunosti u funkciji”, kaže za CIN kantonalni tužilac Senad Osmić.

Jusufranići, plac
Jasmin Jusufranić je za plac od 3,2 duluma na izlazu iz Sarajeva platio 90.000 KM. (Foto: CIN)

Krivotvorenjem do pobjede na tenderu

Osim ovoga Tužilaštvo KS-a optužuje Ibrahima Jusufranića da je sa Petrovićem pomogao sarajevskoj podružnici njemačke firme “Hellner & More” da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a. Tako su oštetili firmu za 95.700 KM. Petrović je bio neformalni direktor ove podružnice i našao se u dvostrukoj ulozi pri zaključivanju ugovora. Naime, Tužilaštvo KS-a tvrdi da je Petrović kao predsjednik Komisije za izbor najbolje ponude krivotvorio tendersku dokumentaciju i nakon sklopljenog ugovora potpisivao dokumente za GRAS u kojima je manipulisao cijenom reklamnog prostora.

“Tačno je da Brane (Petrović) nije imao nikakvo pismeno ovlaštenje, ali ja sam smatrao da on odgovorno radi svoj posao”, rekao je Jusufranić na saslušanju.

Polovinom decembra prošle godine održano je ročište na kojem su se Jusufranić i Petrović izjasnili da nisu krivi.

Oni tada nisu htjeli razgovarati sa novinarima CIN-a. Jusufranićevi advokati Senad Kreho i Muhidin Kapo su na pitanje novinara o njegovoj imovini kazali da je on bogat čovjek, veliki radnik i da ima svoj univerzitet.

“Čovjek je uspješan”, rekao je advokat Kapo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN