Slučaj Turković: kupovina dionica sarajevskog Ključa

Nijaz Zulić je svjedočio kako je pod prijetnjom smrću pristao da proda Zijadu Turkoviću 15 posto dionica Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva.

Naime, Turković je optužen, uz ostalo, da je sa Muamerom Zahitovićem 2008. godine prislio Nijaza Zulića da mu mu proda dionice ovog sarajevskog preduzeća. Turkovićev saradnik Zahitović, jedan od optuženih u ovom slučaju, i Fehim Selek, suvlasnik fabrike, kupili su 2003. godine 31 posto kapitala ove fabrike za 8 miliona KM u certifikatima.

Budući da nisu imali bh. državljanstvo, dionice su upisali na Zulića, tadašnjeg vozača u tvornici. Iste godine Zahitović je uhapšen u Njemačkoj zbog utaje poreza i osuđen na dvije godine zatvora.

U njegovom odsustvu fabriku je vodio Selek. Nakon povratka u BiH Zahitović je tražio pola dionica, na šta Selek nije htio pristati. Potom su uslijedile prijetnje Zuliću, navedeno je u optužnici.

Svjedok Tužilaštva BiH Aranka Mladinić, penzionisana službenica fabrike, izjavila je da joj se Zulić požalio da je pod prijetnjom pristao da Turkoviću proda pola dionica. Kazala je da se Zulić taj dan sa terena u firmu vratio kasnije nego inače.

„Čudno se ponašao“, izjavila je Mladinić i dodala da joj je Zulić ispričao kako su ga Turković i Zahitović presreli ispred fabrike i natjerali da s njima ode u brokersku kuću i prepiše dionice.

Mladinić je opisala Zulića kao prestrašenog čovjeka koji je panično ponavljao da će biti ubijen.

Svjedokinja kaže da je potom nazvala Seleka koji se tada nalazio u Njemačkoj i prema njegovim uputama otišla sa Zulićem u policiju prijaviti slučaj.

Zulić se, također, pojavio kao svjedok Tužilaštva, objasnivši da je prepisao dionice jer su Zahitović i Turković na njega vršili pritisak.

Desetak dana ranije Zulić je dobio blizance. Kazao je da su ga Zahitović i Turković podsjetili na to.

„Moraš se paziti, dobio si dvoje djece, znaš kako to ide – bombice i to“, prepričao je Zulić dio razgovora sa optuženima.

Svjedočili su i Mirsad Škaljić te Jasmina Ćoso, uposlenici brokerske kuće „Uni Consulting“, preko koje je obavljena kupoprodaja dionica Ključa.

Oni su kazali da su se Turković, Zahitović i Zulić normano ponašali i da se niko nije žalio.

Tokom jučerašnjeg suđenja svjedočio je i sudski vještak dr. Hamza Žujo. On je na osnovu medicinske dokumentacije dao nalaz i svoje mišljenje o okolnostima pokušaja ubistva Mensura Aljičevića i Dragana Perišića.

Prema optužnici, ubistvo je naručio Turković. U ranijem svjedočenju, Isljam Kalender, ključni svjedok suđenja i Turkovićev kum, izjavio je da je Aljević ranio Turkovićevog brata, te da ga je on odavno htio ubiti.

Vještak je ocijenio da su u oba slučaja u pitanju teške povrede, zadobivene vatrenim oružjem.

Na sudu se pojavio i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, koji je svjedočio o okolnostima nelegalnog izdavanja rješenja i dozvole za postavljanje ljetnje bašte na zelenoj površini iza Vijećnice. Rekao je da je ugovor sačinjen prije njegovog mandata.

U maju 2008. godine Turković je dobio od Općine dozvolu za izgradnju ljetne bašte na javnoj površini. Hadžibajrić je rekao da je pokrenut i postupak protiv Fatime Jašarević, službenice Općine, koja je tada u ime Tarika Poturovića, tadašnjeg pomoćnika načelnika za komunalne poslove, potpisala rješenje za izdavanje ove zelene površine. Rekao je da se još uvijek ne zna da li je ona krivotvorila potpis. Prema njegovim riječima, Turković je nakon dvije godine dobrovoljno uklonio objekat.

Sud BiH je prošle godine potvrdio optužnicu u predmetu Turković i ostali. Prema optužnici, Turković se tereti za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu narkoticima, pljačku 2,5 miliona KM iz sarajevskog aerodroma, pranje novca te organizovanje i rukovođenje grupom ljudi koja je pripremila pokušaj ubistva na svirep i podmukao način.

Sljedeće suđenje je zakazano za 29. mart.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Jasenku Tufekčiću osam mjeseci zatvora

Federalni delegat Jasenko Tufekčić je priznao krivicu za prevaru u službi i krivotvorenje isprava zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora. Postupak protiv njega je pokrenut nakon što je CIN otkrio da je zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i dnevnice.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN