Search
Close this search box.

Slučaj Turković: Nedosljedni iskazi svjedoka

Iskazi svjedoka optužbe na suđenju Turkoviću i drugim pred Sudom BiH nisu se podudarali sa njihovim ranijim izjavama, datim u istrazi.

Svjedok Tahir Gadžeri, prijatelj iz djetinjstva Turkovićevog brata Midhata, u današnjem svjedočenju izmijenio je iskaz dat u istrazi da je početkom marta 2010. godine vidio optuženog Zijada Turkovića u sarajevskom naselju Stup na izlazu iz kafane, obrazloživši da se ne sjeća tog susreta.

Ni Eldin Karahodžić, konobar u kafiću „Tekila“ u Hadžićima, nije mogao biti precizan u odgovorima na pitanja tužilaštva i odbrane. Karahodžić se nije mogao sjetiti osoba koje su prije dvije godine u kafiću u kojem radi častile pićem sve goste i onda nisu htjele platiti račun, dok je u istrazi prepoznao dvije osobe koje su bile česti gosti kafića.

Fikret Pramenković, vlasnik Restorana „Izvor“ na Stupu, rekao je da su u njegov restoran dolazili Zijad Turković i Sead Dumanjić, ali nikad zajedno.

U blizini ovog restorana su, prema optužnici, Turković i saučesnici kupili kreč kojim su pokušali sakriti tijela Midhata Mekića i njegove djevojke Lucije Salas Cortez.

Turković je, prvobitno, sa još 13 osoba bio optužen za organizovani kriminal, trgovinu drogom, razbojništvo, pet ubistava i druga krivična djela, ali su šesterica optuženih, među kojima je i Dumanjić, priznala krivicu.

Između ostalog, Turković i drugi su optuženi za pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma te ubistvo Mekića i Salas Cortez koja je bila trudna. Prema navodima optužnice Turković je nakon ubistava naredio prebacivanje njihovih tijela u vikend-naselje Šavnici nedaleko od Sarajeva, gdje su ih posuli živim krečem i zakopali.

Svjedokinja Merima Mahmutović, medicinska sestra u Poliklinici „Clarus“, potvrdila je da je Salas Cortez bila trudna i da je na pregled u polikliniku došla sa mlađom ženskom osobom koja joj je prevodila.

Kao svjedoci pojavili su se Aldin Fako i Sead Kahrimanović, prijašnji vlasnici plavog „passata“ kojim su prevoženi leševi osoba koje je, prema optužnici, likvidirala Turkovićeva grupa.

Sljedeće suđenje zakazano je za 17. maj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN