Smanjiti plaće i broj zaposlenih u upravi

Povećanjem PDV-a u BiH bi se pogoršao životni standard građana, a najviše bi bili oštećeni penzioneri i nezaposleni.

Ukoliko vlasti u Bosni i Hercegovini povećaju Porez na dodatu vrijednost (PDV) iznad sadašnjih 17 posto, to bi dovelo do otpuštanja radnika u privredi i socijalnih nemira, rečeno je danas na pres-konferenciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Duljko Hasić, analitičar Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH, kazao je da vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje i na taj način smanjiti očekivani gubitak u državnom budžetu.

Broj zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu je od 2008. do 2011. godine porastao za 7,7 posto. Ukoliko bi se smanjio broj zaposlenih i plaće u javnoj upravi, uštedilo bi se oko 800 miliona KM, što bi riješilo problem budžetskog deficita i otplate kredita Međunarodnom monetarnom fondu, objasnio je ovaj analitičar.

Na plaće u javnoj upravi trenutno odlazi 3,2 milijarde KM ili 12,8 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i ukoliko bi se izdvajanja za plaće svela na 10 posto, kao što je u Hrvatskoj i Srbiji, vlade bi na svim nivoima imali ušteđene milione, kaže Hasić.

On predviđa da bi preduzeća zbog većeg PDV-a mogla više izbjegavati plaćanje poreza. Veći PDV bi doveo do povećanja cijena roba i usluga, a to bi dovelo do pogoršanja životnog standarda građana, posebno penzionera i nezaposlenih.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN