Smanjiti plaće i broj zaposlenih u upravi

Povećanjem PDV-a u BiH bi se pogoršao životni standard građana, a najviše bi bili oštećeni penzioneri i nezaposleni.

Ukoliko vlasti u Bosni i Hercegovini povećaju Porez na dodatu vrijednost (PDV) iznad sadašnjih 17 posto, to bi dovelo do otpuštanja radnika u privredi i socijalnih nemira, rečeno je danas na pres-konferenciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Duljko Hasić, analitičar Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH, kazao je da vlasti moraju raditi na smanjenju javne potrošnje i na taj način smanjiti očekivani gubitak u državnom budžetu.

Broj zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu je od 2008. do 2011. godine porastao za 7,7 posto. Ukoliko bi se smanjio broj zaposlenih i plaće u javnoj upravi, uštedilo bi se oko 800 miliona KM, što bi riješilo problem budžetskog deficita i otplate kredita Međunarodnom monetarnom fondu, objasnio je ovaj analitičar.

Na plaće u javnoj upravi trenutno odlazi 3,2 milijarde KM ili 12,8 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i ukoliko bi se izdvajanja za plaće svela na 10 posto, kao što je u Hrvatskoj i Srbiji, vlade bi na svim nivoima imali ušteđene milione, kaže Hasić.

On predviđa da bi preduzeća zbog većeg PDV-a mogla više izbjegavati plaćanje poreza. Veći PDV bi doveo do povećanja cijena roba i usluga, a to bi dovelo do pogoršanja životnog standarda građana, posebno penzionera i nezaposlenih.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Parlamentarci imuni na virus štednje

Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Strožija pravila za naknade delegata

Nakon CIN-ovog istraživanja o zloupotrebama delegata Dom naroda Parlamenta FBiH je uveo nova pravila za korištenje naknade za odvojeni život i zakup stana u Sarajevu.

Krivična prijava protiv Jasenka Tufekčića

Na adresu Tužilaštva Kantona Sarajevo je stigla krivična prijava protiv delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenka Tufekčića zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN