Smijenjen direktor Ž RS

Štrajk radnika doveo do smjene

Ljubo Pašalić, generalni direktor Željeznica Republike Srpske (Ž RS) smijenjen je u subotu 6. oktobra. Smjena je uslijedila kao rezultat dugotrajnih sukoba unutar Uprave i jednosedmičnog štrajka radnika koji je ostavio teške posljedice po ekonomiju zemlje.

Novi generalni direktor Petko Stanojević je do sada bio direktor Sektora vuče vozova. On je prvi rukovodilac koji je još 2001. godine podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg generalnog direktora Ž RS Sretena Telebaka, optužujući ga za zloupotrebu položaja i privredni kriminal. Telebak trenutno očekuje suđenje.

Sindikat mašinovođa je organizovao štrajk kako bi smijenio Pašalića jer je, kako tvrde, radio na tome da ukine suspenziju Telebaku i vrati ga u Ž RS. Sindikat je imao podršku izvršnog direktora saobraćaja Milana Kikovića.

‘Napokon su, nakon dugo vremena, ŽRS na pravom kolosijeku a to ne bi bilo moguće bez podrške medija u BiH koji su pratili dešavanja’ kaže Stanojević.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Krivična prijava protiv Željeznica FBiH zbog nepravilnosti na tenderu

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je primilo krivičnu prijavu koju je protiv Javnog poduzeća Željeznice FBiH d.o.o. podigao Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine (BiH). Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva doznaje da se krivična prijava odnosi na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH pri dodjeli posla izgradnje trga ispred stanične zgrade u Čapljini, za koji su kao najpovoljniji ponuđači izabrani Konzorcij Kristal d.o.o. i Bumat d.o.o. Čapljina.

Milioni od koncesionih naknada ostaju privatnicima

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona već godinama privatnim firmama ne naplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju kamena i ruda. Najmanje 53 firme eksploatišu prirodna dobra u ovom kantonu, a naknadu plaća samo jedna.

Specijalni tužioci usitnjavaju krupni kriminal

Iako je osnovano da procesuira najteže slučajeve privrednog kriminala za koje slijedi kazna od minimalno pet godina zatvora, Specijalno tužilaštvo RS-a ne uspijeva dokazati takve optužbe. Sudovi funkcionere oslobađaju odgovornosti ili ih osuđuju na zatvorske kazne od tri mjeseca do dvije godine.

Branković – od podstanara do bogataša

Suđenje bivšim premijerima Vlade FBiH, Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženim da su nezakonito kupili stan na štetu budžeta i državne kompanije, otkrilo je i detalje prethodnog Brankovićevog pokušaja da nezakonito prisvoji luksuzni stan u centru Sarajeva.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN