Search
Close this search box.

Smijenjen direktor Ž RS

Štrajk radnika doveo do smjene

Ljubo Pašalić, generalni direktor Željeznica Republike Srpske (Ž RS) smijenjen je u subotu 6. oktobra. Smjena je uslijedila kao rezultat dugotrajnih sukoba unutar Uprave i jednosedmičnog štrajka radnika koji je ostavio teške posljedice po ekonomiju zemlje.

Novi generalni direktor Petko Stanojević je do sada bio direktor Sektora vuče vozova. On je prvi rukovodilac koji je još 2001. godine podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg generalnog direktora Ž RS Sretena Telebaka, optužujući ga za zloupotrebu položaja i privredni kriminal. Telebak trenutno očekuje suđenje.

Sindikat mašinovođa je organizovao štrajk kako bi smijenio Pašalića jer je, kako tvrde, radio na tome da ukine suspenziju Telebaku i vrati ga u Ž RS. Sindikat je imao podršku izvršnog direktora saobraćaja Milana Kikovića.

‘Napokon su, nakon dugo vremena, ŽRS na pravom kolosijeku a to ne bi bilo moguće bez podrške medija u BiH koji su pratili dešavanja’ kaže Stanojević.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.