Smijenjena sutkinja Milena Rajić

VSTV Bosne i Hercegovine je zbog nemara razriješio dužnosti sutkinju Općinskog suda u Sarajevu.

Milena Rajić više nije sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) ju je razriješilo dužnosti zbog nemara u vršenju službene dužnosti.

U obrazloženju odluke Vijeća je navedeno da je narušeno povjerenje u pravilan i zakonit rad sutkinje Rajić, a tim i Općinskog suda u Sarajevu, te da se nijednom drugom disciplinskom mjerom ne bi postigla preventivna svrha kažnjavanja. Prilikom donošenja ove odluke Vijeće je u obzir uzelo ponašanje tužene prilikom disciplinskog postupka, njenu raniju disciplinsku odgovornost i nepoštivanje organa ove institucije. Navedena odluka VSTV-a je konačna, a sutkinja Rajić može uložiti žalbu Sudu BiH.

Ona je i ranije disciplinski kažnjavana. Zbog kašnjenja u izradi sudskih odluka u 2011. godini je kažnjena javnom opomenom, a u 2018. je kažnjena smanjenjem plaće zbog niza propusta u radu: donošenja presuda bez ispunjenih uslova, nepostupanja prema odluci Ustavnog suda BiH, nedonošenja pravovremene mjere osiguranja u pojedinim predmetima, kašnjenja u donošenju presuda te nedostavljanja presude drugom sudu.

VSTV godinama tolerisao nerad sudije

Protiv sutkinje Rajić se trenutno vode i tri krivična postupka na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Optužena je u predmetima „Kurir 1“, „Kurir 2“ i „Pravda“ zbog kršenja zakona. U sva tri slučaja na teret joj se stavlja donošenje presude na osnovu krivotvorenih podataka i sudjelovanje u fingiranim parničnim postupcima, vođenim u cilju preknjižavanja tuđe imovine na treća lica.

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta