Search
Close this search box.

SNSD ponovo prekoračio limit za kampanju

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je u 2012. godini prekoračio limit za finansiranje predizborne kampanje za 109.537 KM.

U finansijskom izvještaju koji je Stranka podnijela krajem 2012. godine stoji da je SNSD za izbornu kampanju potrošio 1.092.387 KM, dok je prema Izbornom zakonu BiH mogao potrošiti 982.849 KM.

Izborni zakon BiH ograničava iznos koji stranka može potrošiti za predizbornu kampanju u skladu sa brojem birača u izbornim jedinicama u kojima stranka ima kandidate.

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, kaže da su finansijski izvještaji za 2012. godinu tek sada predmet revizije te da će „potrajati malo“ dok se ne utvrde svi prekršaji i izreknu sankcije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao da je SNSD 2008. godine prekoračio limit za finansiranje predizborne kampanje za više od pola miliona KM, za što je kažnjen sa 10.000 KM, što je maksimalan, zakonom predviđeni iznos.

„Izborne kampanje su iz ciklusa u ciklus sve skuplje. U čitavoj toj priči SNSD je transparentno prikazao utrošak sredstava za kampanju“, kaže za CIN Lazar Prodanović, član ove stranke, i dodaje da bi trebalo povećati limit za kampanju i visinu donacija koje stranka može primiti.

CIN je pisao kako se političkim partijama u Bosni i Hercegovini isplati zarađivati na nezakonit način, primati nedozvoljene donacije i kršiti limite za finansiranje izborne kampanje, jer je dobit koju su neke od njih ostvarile bila i 50 puta veća od iznosa kazni.

„Isplati se kršiti limite i trošiti koliko god mogu da troše, kada sve što mogu da plate ne može preći 10.000 KM“, kaže za CIN Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala.

Osim SNSD-a, u 2012. godini je i Srpska demokratska stranka prekoračila limit za finansiranje predizborne kampanje za 15.444 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.