Search
Close this search box.

Sporni tenderi u Centralnoj banci BiH vrijedni oko pola miliona maraka

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine (BiH) je prošle godine podnio Državnom tužilaštvu BiH dvije krivične prijavu protiv Centralne banke BiH u vezi sa javnim nabavkama, provedenim 2007. i 2010. godine. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) doznaje da je Tužilaštvo zatražilo od Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) izuzimanje dokumentacije u vezi sa tim nabavkama. „Centralna banka Bosne i Hercegovine je postupila u skladu sa zahtjevom Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, s tim da u predmetnom zahtjevu nije navedeno da se sprovodi istraga“, navedeno je u dopisu iz ove institucije.

Prema podacima Ureda za razmatranje žalbi BiH, nabavka iz 2007. godine se odnosi na „uvođenje standarda za informacionu sigurnost – ISO 17799/2001“ u Centralnoj banci BiH. Posao vrijedan 245.115 KM je dobila firma Digital Nett Computers d.o.o. s kojom je zaključen ugovor 12.12.2007. godine, iako je u međuvremenu Ured zaprimio žalbu koju je uložila firma „Cedes.ba“, registrirana za usluge konsaltinga. U izjavi za CIN direktor firme Haris Ćatić kaže da su se žalili jer su ispunjavali sve tražene uvjete, za razliku od dobitnika posla koji nije imao traženo iskustvo. Kaže da ne zna sudbinu tog procesa, jer ga niko iz Tužilaštva nije kontaktirao.

S obzirom da proces dodjele ugovora nije zaustavljen, iako je žalba pristigla, Ured smatra da je prekršen Zakon o javnim nabavkama u BiH i da je počinjeno krivično djelo „nesavjestan rad u službi“, što je prema državnom krivičnom zakonu kažnjivo višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Druga krivična prijava se odnosi na javnu nabavku rekonstrukcije i instalacije za grijanje i hlađenje u Centralnom uredu Centralne banke BiH. Ugovor vrijedan 294.491 KM je potpisan sa firmom „Clima trade“ d.o.o. Sarajevo 8.7.2010. godine, iako je pristigla žalba firme „Termorad“ d.o.o. Sarajevo.

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine proslijedio je prošle godine nadležnim tužilaštvima izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u postupku javnih nabavki u vrijednosti od 21.405.894 KM. Izvještaj se odnosi na javne nabavke koje su provedene u 12 javnih institucija u BiH, pri čemu je jedino Centralna banka dobila dvije krivične prijave, dok su ostale institucije dobile po jednu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.