Search
Close this search box.

Stav navijača

Usprkos pritiscima BH Fanaticosi ne prestaju kritikovati čelnike krovne kuće bh. fudbala.
Konstantnim prozivanjem u medijima i na internet stranicama, ali i isticanjem transparenata i skandiranjem na utakmicama, BH Fanaticosi nastoje skrenuti pažnju FIFI i UEFI na probleme u bh. fudbalu. (Foto: CIN)
Iako suočeni sa brojnim pritiscima i prijetnjama, Fanaticosi kažu da ne žele odustati od svoje borbe za poboljšanje stanja u bh. fudbalu. (Foto: CIN)

Prošlost navijačke grupe BH Fanaticos uključuje i niz incidenata zbog kojih su Međunarodni fudbalski savez (FIFA) i Europski fudbalski savez (UEFA) više puta kaznili Nogometni/Fudbalski Savez BiH. Već godinama Fanaticosi kritikuju Savez, te na svojoj web stranici i u medijima govore o lošim stvarima u bh. fudbalu.

Za vrijeme utakmice između BiH i Grčke, koja je odigrana u Zenici 11. oktobra 2006. godine, navijači su istakli transparent: ‘Barba progovori, obraz nacije je u pitanju’, aludirajući na to da igrači, uključujući i tadašnjeg kapitena Sergeja Barbareza znaju puno toga o neregularnostima, ali se veoma rijetko odlučuju da javno progovore.

Davor Ademović – Bengal, bivši vođa BH Fanaticosa pojašnjava: ‘Dosta puta smo bili u situaciji, onako kad sjedneš, pokisao, umoran, iscrpljen. vratiš se odnekle i skontaš da smo mi u principu sami u ovome. Igrač nešto tucne, mucne na TV-u… Daj reci, što se bojiš!? Sve je to meni malo licemjerno – ostavljaš mene da stavljam glavu na panj vazda. Na kraju krajeva, do vas je, do igrača je.’

U MUP-u ZDK kažu da ne poznaju čovjeka koji je na utakmici BiH – Grčka, u oktobru 2006. godine, pokazivao prema navijačima, te da sigurno nisu hapsili prema njegovom navođenju. Ova fotografija je snimljena 10. septembra, neposredno pred utakmicu BiH – Estonija. (Foto: CIN)

Upravo na toj utakmici Fanaticosi su došli u sukob s policijom. Tri člana su uhapšena. U policiji kažu da se radilo o narušavanju javnog reda i mira, te da su navijači bili agresivni prema pripadnicima obezbjeđenja.

Fanaticosi odbacuju takvo objašnjenje. Oni smatraju da su to bila ciljana hapšenja, koja su ih trebala uplašiti i utišati njihove kritike. Prema njihovim riječima, samo dva dana prije utakmice Nizar Al-Tinawi i Ismet Turšić – Ventola, predstavnici Fanaticosa, gostovali su u emisiji Centralni zatvor na FTV-u, u kojoj su govorili o nekompetentnosti i lošem radu ljudi iz Saveza. Oni kažu da nije slučajnost što su upravo oni uhapšeni, zajedno sa još jednim članom grupe.

Fanaticosi upućuju na video snimak incidenta koji je nakon utakmice objavljen na mreži YouTube. Na snimci se vidi čovjek, za koga kažu da je radio za Savez, kako policiji pokazuje prstom prema navijačima, te pljuje u njihovom pravcu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kažu da postoji mogućnost da on jeste pokazivao prema navijačima iz nekih razloga, ali negiraju da su hapsili prema njegovim uputstvima ili zahtjevima.

Nizar Al-Tinawi, vođa Fanaticosa za BiH, kaže da navijači na početku nisu shvatali šta se sve dešava u bh. fudbalu. Sada kada su bolje upoznati konstantno se bore za promjene u Savezu. (Foto: CIN)

Generalni sekretar Saveza Munib Ušanović novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je rekao da tom čovjeku nikada nije dao neki zadatak, mada je ovaj u prošlosti nekoliko puta radio za Savez. Dodaje da samo zna da se taj čovjek zove Mladen.

Protiv Turšića postupak je obustavljen jer je nedostupan sudu – živi u Švedskoj. U slučaju Al-Tinawija saslušanje još nije održano, dok je postupak protiv trećeg člana obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Turšić kaže da je iz ovog incidenta izvukao pouku: ‘Nakon tog ekscesa i toga svega povukao sam se i ja malo. Razumiješ, jebiga. Ne trebam ni ja ići glavom negdje, gdje drugi ne bi ni đonom’, kaže on.

Ademović kaže: ‘To je majmunluk. Svaki napad na BH Fanaticose i svaki prezir koji dolazi od njih, mi to nosimo kao orden časti. Da se razumijemo, svaki taj njihov potez meni je orden časti, zato što znam da sam na dobrom putu. Ako oni mene mrze, znači, dobar sam.’

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN