Stotine građana zbog trovanja hranom zatražili pomoć u sarajevskom kliničkom centru

Ovaj slučaj pokazuje da je potrebna oštrija kontrola hrane

Najmanje 425 osoba u posljednja dva dana dijagnosticirano je trovanje hranom nakon konzumacije sendviča u sarajevskoj piceriji Pomodorino.

Na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 150 pacijenata sa težim simptomima visoke temperature, povraćanja i proljeva. Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a je izjavila da su zadržani samo najteži slučajevi.

Radnici KCUS-a ne sjećaju se kada su posljednji put imali toliku navalu pacijenata. „Ovo je jedna od najvećih epidemija zabilježena od poslije rata“, izjavio je Faris Gavrankapetanović, direktor ove institucije.

Pomodorino se nalazi u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta i nekoliko škola. Predstavnici KCUS-a su izjavili da većina pacijenata su dvadesetogodišnjaci.

Nakon protesta građana sarajevska inspekcijska služba zatvorila je piceriju na čijem izlogu sada stoji natpis „adaptacija“.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio je prošlog ljeta projekat pod nazivom „Bolest u tanjuru“. U seriji članaka upozoreno je na nedostatak adekvatne kontrole ugostiteljskih objekata i tržnica širom zemlje. U sklopu ovog istraživanja CIN je poslao na testiranje hranu kupljenu u ugostiteljskim objektima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Rezultati testiranja su pokazali da je oko polovina ispitanih uzoraka imala veći od dozvoljenog broja bakterije ili prisustvo nezdravih supstanci. CIN tada nije uzeo uzorke iz Pomodorina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Gradnja na Bjelašnici pod lupom

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio je propuste Općine Trnovo pri planiranju i izgradnji na Bjelašnici i o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo.

Političari profitiraju na krivoj Drini

Zbog neutvrđene granice između Bosne i Hercegovine i Srbije, njihove institucije ne kontrolišu 3.600 hektara zemlje uz Drinu. To bezvlašće odgovara lokalnim političarima koji ilegalno vade šljunak na ovom području.

Inspektori naložili raskidanje ugovora sa savjetnicima

U tri općine Kantona Sarajevo i dalje je zaposleno šest savjetnika, iako je prema Zakonu o državnoj službi KS ova funkcija već dvije godine ukinuta. Inspektori Upravnog inspektorata KS su općinama naložili raskidanje ugovora sa ovim savjetnicima.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN