Search
Close this search box.

Stotine građana zbog trovanja hranom zatražili pomoć u sarajevskom kliničkom centru

Ovaj slučaj pokazuje da je potrebna oštrija kontrola hrane

Najmanje 425 osoba u posljednja dva dana dijagnosticirano je trovanje hranom nakon konzumacije sendviča u sarajevskoj piceriji Pomodorino.

Na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 150 pacijenata sa težim simptomima visoke temperature, povraćanja i proljeva. Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a je izjavila da su zadržani samo najteži slučajevi.

Radnici KCUS-a ne sjećaju se kada su posljednji put imali toliku navalu pacijenata. „Ovo je jedna od najvećih epidemija zabilježena od poslije rata“, izjavio je Faris Gavrankapetanović, direktor ove institucije.

Pomodorino se nalazi u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta i nekoliko škola. Predstavnici KCUS-a su izjavili da većina pacijenata su dvadesetogodišnjaci.

Nakon protesta građana sarajevska inspekcijska služba zatvorila je piceriju na čijem izlogu sada stoji natpis „adaptacija“.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio je prošlog ljeta projekat pod nazivom „Bolest u tanjuru“. U seriji članaka upozoreno je na nedostatak adekvatne kontrole ugostiteljskih objekata i tržnica širom zemlje. U sklopu ovog istraživanja CIN je poslao na testiranje hranu kupljenu u ugostiteljskim objektima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Rezultati testiranja su pokazali da je oko polovina ispitanih uzoraka imala veći od dozvoljenog broja bakterije ili prisustvo nezdravih supstanci. CIN tada nije uzeo uzorke iz Pomodorina.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.